Gimnazijke državne podprvakinje v debati

Ekipe Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so dosegle 2., 4., 5. in 11. mesto na nivoju države

Prlekija-on.net, sreda, 1. april 2015 ob 08:54
Državne podprvakinje v debati

Državne podprvakinje v debati

Štiri ekipe Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) so se udeležile državnega prvenstva v debati v slovenskem jeziku, ki je potekalo v Kranju. Sodelovalo je 24 ekip, debaterji so najprej debatirali o dveh vnaprej pripravljenih temah: "Pozdravljamo večje vključevanje robotov v delovno silo" in "Slovenija bi morala izstopiti iz pogajanj o sporazumu TISA"; dve temi pa so izvedeli uro pred debato: "Homoseksualni profesionalni nogometaši najboljših evropskih lig bi morali javno priznati in živeti s svojo spolno usmerjenostjo" in "Staršem bi morali dovoliti, da svojemu otroku, mlajšemu od 16 let, vsadijo sledilni čip".

V polfinale sta se uvrstili dve ekipi GFML. Betka Perc, Helena Beznec in Ula Litrop so se na koncu morale zadovoljiti s četrtim mestom, Sanja Hošpel, Anja Zadravec in Hana Rakuša pa so v velikem finalu izgubile proti Celju in osvojile drugo mesto ter s tem postale državne podprvakinje. Ekipa, v kateri so sodelovali Jakob Škrobar, Megi Rosić in Katja Voroš, je bila peta, ekipa, ki so jo sestavljali Svit Rodež, Lora Gržin in Reja Žinko, pa je zasedla enajsto mesto.

»To, da smo osvojili 2., 4., 5. in 11. mesto na nivoju države, kaže, da na GFML delamo dobro. Veseli me, da so debaterji poleg obilice dela za šolo pripravljeni svoj prosti čas posvetiti še iskanju in zbiranju podatkov ter razpravljanju o temah, kot so: trgovinski sporazum TISA, sporazum TTIP, islamski fundamentalizem, alternativna energija itd., ki večine njihovih vrstnikov niti malo ne zanimajo. Z več znanja postajajo aktivni državljani, ki se borijo za 'dobro' in 'prav'. Naši bivši debaterji, ki že uspešno delajo vsak na svojem področju, potrjujejo, da je k njihovemu uspehu veliko pripomoglo prav sodelovanje v debatnem klubu. Debata razvija kritično mišljenje, uči komunikacijske veščine, razvija aktivno raziskovanje, selekcioniranje in analizo informacij ter spreminja znanje v obnašanje in kreativno uporabo,« je dejala mentorica ljutomerskih debaterjev Liana Miholič.


Več v Kultura in izobraževanje