V Babincih že več kot 30 let pokajo ob velikonočnih praznikih

Velikonočno pokanje v Babincih negujejo in ohranjajo že dolgih 30 let, pri čemer se ta tradicija prenaša iz roda v rod

Jože Žerdin, sobota, 4. april 2015 ob 21:50
Velikonočno pokanje v Babincih

Velikonočno pokanje v Babincih

Tudi v Babincih so se mladi v okviru Turistično - Kulturnega društva Babinci v občini Ljutomer odločili, da ne bodo prekinili več kot 30-letne tradicije velikonočnega pokanja s karbidom. V začetku so Babinčani ob veliki noči pokali z mlekarskimi kantami, sedaj pa z velikimi prirejenimi bojlerji, nekateri med njimi imajo tudi od 150 do 200 litrov.

Zaradi varnosti ljudi in obiskovalcev so se pred leti odločili in prostor, kjer so pokali z možnarji zamenjali za novo, bolj varno lokacijo. Tokrat se je okoli 20 mladih in tudi starejših zbralo v bližnjem gozdu streljaj od vasi Babinci, kjer teče potok Kozarica. Za pokanje so si mladi priskrbeli kar 10 različnih možnarjev od 150 do 200 litrskih v katere so dali karbid in s prižigom ognja je nastal močan pok.

Skupino mladih iz Babincev smo pri velikonočnem pokanju srečali v soboto, 4. aprila, kajti kot so nam povedali, so se za ta veliki projekt velikonočnega pokanja pripravljali dlje časa. Tako so Babinčani velikonočno pokanje preživeli v naravi z druženjem, zvečer pa so še zakurili velikonočni ogenj. Skratka velikonočno pokanje v Babincih negujejo in ohranjajo že dolgih 30 let, pri čemer se ta tradicija prenaša iz roda v rod.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno