Po Radgoni in Ščavniški dolini so se podili hrošči

Velikonočni ponedeljek v znamenju starodobnih hroščev

Branko Košti, sreda, 8. april 2015 ob 18:42
11. srečanje hroščev

11. srečanje hroščev

Jutro velikonočnega ponedeljka v Gornji Radgoni je potekalo v znamenju hroščev, ne koloradskih, ampak tistih na štirih kolesih. Ponosni lastniki teh, nekoč zelo priljubljenih avtomobilov nemškega proizvajalca Volkswagen, ki se združujejo v soboškem VW - Keeeber klubu, so se v Gornji Radgoni zbrali na 11. tradicionalnem srečanju znamenitih hroščev.

Letošnje zanimivo potepanje hroščev se je, v ponedeljek, 6.4. zgodaj dopoldan, začelo z zbiranjem pri "Andy – baru" v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že v jutranjih urah dodobra napolnili ulice mesta Gornje Radgone. Sodelujoči VW hrošči so nudili tudi posebne modele, med katerimi je izstopala "Limuzina", kot največji med udeleženimi avtomobili. Nekateri lastniki so celo zamenjali VW motor s Porsche-jevim. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti ter klasični VW kombiji. Po močnem zajtrku "na žlico", kar je po velikonočnih dobrotah prav prišlo, se je kolona hroščev, ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo po Gornji Radgoni. In že prvi postanek na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar. Sledila je vožnja po regionalni cesti proti Mariboru in postanek in okrepčilo pri "Vijolici" v Benediktu, od tam pa čez Negovo, do Spodnjih Ivanjcev in tamkajšnjega gostišča Šenekar. Po okrepčilu nato vožnja po Ščavniški dolini do Spodnje Ščavnice in tamkašnjega gostišča Križan, kjer je potekalo družabno srečanje s poznim kosilom.

Predsednik društva VW old-timerjev Keeeber kluba, Stanko Šernek, nam je med drugim predstavil najstarejšega izmed hroščev, ki se lahko pohvali z letnico 1960, njegov lastnik pa je David Šebjan iz Rakičana. Tudi sicer so vsi ti avtomobili iz obdobja med 1960 do 1980. So popolnoma normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo čez vso leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je v tem primeru škoda, saj jih zima uniči. »Tako so uradni začetki voženj v času Velike noči ali po naše "Zajčkova vožnja" in vse tja do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah, v katerih se udeležujemo srečanj tudi sami. Letos bomo imeli (29. in 30.8.) že 23. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub obstaja v Murski Soboti že od 1993«, je med drugim povedal Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov hroščev. Tako povprečen "hrošč" porabi med 7 do 8 litrov bencina na prevoženih 100 km. Moč motorja pa se vrti med 1100 do 1300 obratov na minuto. Enako se še danes da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele za te avtomobile.

Pozno zvečer je pri Križanu v Spodnji Ščavnici sledilo slovo in obljuba, da se prihodnje leto, na velikonočni ponedeljek, vsi spet srečajo na že 12. zajčkovem potepanju, a na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno