Soside na snemanju CD-ja

Izdajo prvega CD-ja bodo Soside obeležile s kulturno prireditvijo, ki bo 15. maja 2015 v prostorih Kulturnega doma Mala Nedelja

Sara Munda, sobota, 11. april 2015 ob 08:07
Soside na snemanju CD-ja

Soside na snemanju CD-ja

Soside so pevke ljudskih pesmi. Prepevanje, veselje, domače lepote, toplina, pripadnost ljudskim pesmim in srčnost so vrednote, ki so jih v četrtek, 9. aprila 2015, ponesle tudi v našo prestolnico. Na Radio Ognjišče so posnele pesmi, ki jih prepevajo in bodo izdane na CD-ju.

Slovenske ljudske pesmi ohranjajo dolgoletno zgodovino in razvoj ljudskih napevov, ki so preproste vaške ljudi razveseljevale pri delu, povezovale in kulturno navdihovale. Napevi so se z ustnim izročilom širili iz roda v rod in dandanes, v dobi vse večje odtujenosti, občutimo nostalgijo ob petju starih ljudskih pesmi. Soside v sestavi Liljane Štagar, Milice Zmazek, Marte Zmazek, Trezike Plohl in Frančke Štagar kot pevke skupaj nastopajo že dve leti. Svojo obletnico bodo proslavile z izdajo samostojnega glasbenega albuma.

Snemale so v studijih radia Ognjišče, kjer je že ob prihodu zavladala dobra energija, prleška radoživost in preprostost, ki je ustvarila domačo in prijetno vzdušje. Pod vodstvom Vesne Sever Borovnik, so posnele pesmi iz njihove zbirke domačih ljudskih pesmi. Snemanju se je pridružil tudi domači harmonikaš Tadej Murkovič in Adrijana Gaberščik, ki jim pomaga pri izdaji zgoščenke.

Po končanem snemanju so Soside nazorno pokazale, kaj pomeni rek: »Prlek priša v Lublano«. Za vse prisotne na radiu Ognjišče so pripravile pogostitev in jih presenetile s prleško pojedino, ki so jo pripeljale s sabo. Nasmejani in dobre volje so za konec zapeli še nekaj pesmi in že delali načrte za snemanje drugega CD-ja.

Posnete pesmi bomo skupaj s pogovorom o nastanku skupine, njenem razvoju, nastopih, vajah in izvoru pesmi, lahko slišali na frekvencah radia Ognjišče v začetku maja. Izdajo prvega CD-ja bodo Soside obeležile s kulturno prireditvijo, ki bo 15. maja 2015 v prostorih Kulturnega doma Mala Nedelja.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Glasba in film

Sandi Horvat

Sandi Horvat - Sunny predstavlja novo pesem »Hvala«

petek, 6. december 2019 ob 09:211
Komorni zbor Orfej

30 let Komornega zbora Orfej, od 1989 do 2019

četrtek, 5. december 2019 ob 09:14