Slikarski duet iz Radencev razstavlja v Mariboru

Oče in sin, Filip in Marko Matko Ficko, v Domu pod gorco

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. april 2015 ob 18:44
Oče in sin, Filip in Marko Matko Ficko, v Domu pod gorco

Oče in sin, Filip in Marko Matko Ficko, v Domu pod gorco

Že od leta 2011 dalje v mariborskem Domu pod gorco na tamkajšnjih likovnih kolonijah sodelujeta oče in sin, Filip in Marko Matko Ficko, iz Radenec. Že prvo leto svojega sodelovanja sta v mesecu decembru pripravila v tem domu starejših samostojno razstavo svojih likovnih del.

Letos se tako s svojimi deli v tem domu starejših predstavljata že drugič. Razstavo je v ponedeljek, 13. aprila dopoldne, v razstavnih prostorih Doma pod gorco odprla tamkajšnja strokovna delavka Suzana Žnidarič, v spremljajočem kulturnem programu pa so pod vodstvom svojih vzgojiteljic nastopili otroci mariborskega Vrtca Agata Poljane.

Prav v Mariboru je leta 1948 bil rojen Filip Matko Ficko, ki mu je v Osnovni šoli Boris Kidrič v Žolgarjevi ulici pri likovnem pouku in likovnem krožku bil mentor akademski slikar Janez Šibila. Učitelj mu je s svojim zgledom in nasveti bil nekakšen ideal, saj ga je tudi prvič popeljal v galerijske prostore mariborske Galerije, predstavil pa mu je tudi osnove na likovnem področju, v različnih tehnikah. A čas za ustvarjanje v likovnem svetu barv se je za Filipa pričel šele po upokojitvi. Dve jesensko - zimski sezoni (2009/2010 in 2010/2011) je obiskoval likovno delavnico akademske slikarke in magistre kiparstva Saše Bezjak iz Gornje Radgone. Delavnica je potekala v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Prav v DOSOR-ju je Filip nastala dela prvič predstavil javnosti in sicer 2010 na skupinski razstavi te likovne delavnice.

Na tokratni razstavi v mariborskem Domu pod gorco je moč videti 15 njegovih del, v akrilni tehniki na platnu. Med temi omenimo delo »Mandala:Črka«, ki je bila na državni razstavi oktobra 2012 v Slovenj Gradcu v okviru prireditev Evropska prestolnica kulture - Maribor / Slovenj Gradec 2012, nato pa preseljena še v Novo mesto in Ljubljano. Isto likovno delo je bilo razstavljeno še v Pavlovi hiši v Potrni (Laafeld) v Avstriji, ki jo je pripravilo Društvo 7.člen. Nadalje še delo iz leta 2013, ki je v okviru razpisa Zlate palete prejelo certifikat za kakovostno likovno delo »Trebušni ples«; pa še delo »Suzanina nočna ptiča«, ki jo je državni selektor akademski slikar Leon Zalaznik jeseni 2013 izbral na državno razstavo, ki je lani pomladi bila razstavljena v Brežicah, nato pa še na gradu Snežnik.

13-letni Marko Matko Ficko je učenec 8. razreda Osnovne šole Radenci, ki se je slikarske poti lotil čisto po svoje. Skupaj z očetom se udeležuje slikarskih kolonij, delavnic in ex temperov, a ustvarja na povsem svojstven način. Za svoje likovno ustvarjanje je bil že večkrat pohvaljen in nagrajen. Z očetom, kot »uigran« duet, skupaj ustvarjata kar doma, v stanovanju, v Radencih.

Tekst: Rade Bakračević
Fotografije: Filip Matko


Več v Kultura in izobraževanje