Smeti lahko tudi družijo

Nekaj krajanov Šalincev, Krištancev in Grlave s predsednikom KS na čelu je hladen dan izkoristilo za čiščenje svojih krajev in razpadajočega »kulturnega doma« v Krištancih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 20. april 2015 ob 13:432
Čiščenje v KS Krištanci, Šalinci, Grlava

Čiščenje v KS Krištanci, Šalinci, Grlava

Sobota je bila dan za čistilno akcijo! Nekaj krajanov Šalincev, Krištancev in Grlave s predsednikom KS na čelu je hladen dan izkoristilo za čiščenje svojih krajev in razpadajočega »kulturnega doma« v Krištancih. Ženski del in otroci so se lotili čiščenja krajev, moški del pa se je bolj posvetil »kulturnemu domu«.

Vsekakor je bila akcija uspešna, saj je bil ogromni kontejner premajhen za vse nabrane smeti. Čistilna akcija je bila povod tudi za nadvse prijetno druženje krajanov treh naselij, medsebojno spoznavanje in v okviru čistilnega »pohoda« skozi naselja. Predvsem ženski del se je lotil tega dela in to združil z obiski posameznih hiš, saj je bila dolga trasa naporna in potrebno se je bilo malo odžejati in pojesti kakšno domačo malenkost, ki so jo pripravile gospodinje. V svojem čistilnem zanosu so skoraj pozabile na zaključek akcije, izpustile del Šalincev in z veliko zamudo prišle na zbirno mesto, kjer so vsi udeleženci ob zaključku akcije še malo pojedli in popili ter poklepetali. Pogovor ni mogel zaobiti »starih časov« več desetletij nazaj, preživetih v Kulturnem domu, na kar spominja še napis nad odrom od zadnje proslave, ki ga je ustvarila ena od udeleženk. Današnje klavrno stanje doma ni v ponos lastnikom in odgovornim, ki so tako razvrednotili delo povojne generacije. Tudi tema o neželjenem in nesmiselnem podvozu v Grlavi, ki krajane razburja ter jim povzroča nemalo težav in škodo, je bila na tapeti, čaka pa se še na vrsto neodgovorjenih vprašanj zastavljenih investitorju, izvajalcu in tudi občini. Morda pa nekoč pridemo tudi do tega. Mladi pa so namesto brezplodnega »čveka« raje nabijali žogo na igrišču pred domom, na koncu pa še obvezna »gasilska« slika pred prepolnim kontejnerjem.

Vsekakor pa gre pohvaliti krajane in organizatorja za uspelo akcijo in srečanje in morda bo to v bodoče spodbudilo še koga, da se bo udeležil skupnih akcij.

Janče Gartner


Več v Kultura in izobraževanje