Na proslavi v Ljutomeru kot slavnostni govornik spregovoril Milan Kučan

Proslava v počastitev 27. aprila - dneva upora proti okupatorju, 1. maja - praznika dela in 70-letnice od konca 2. svetovne vojne v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sobota, 2. maj 2015 ob 09:482
Slavnostni govornik je bil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan

Slavnostni govornik je bil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan

Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer sta v četrtek, 30. aprila, v Domu kulture Ljutomer, pripravili proslavo v počastitev 27. aprila - dneva upora proti okupatorju, 1. maja - praznika dela in 70-letnice od konca 2. svetovne vojne.

Na proslavi so bili prisotni praporščaki Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer, Gasilske zveze Ljutomer in Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer, ki jim je poveljeval štabni vodnik Marjan Carovič. Delagacija v sestavi Marija Gjerkeš Dugonik, častna članica združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer, Jože Klemenčič, član Občinskega sveta Občine Ljutomer in Alojz Filipič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, pa je med proslavo položila venec k spomeniku Triglav v Ljutomeru.

Polno dvorano je nagovoril podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler, slavnostni govornik pa je bil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Kučan je v svojem govoru v uvodu dejal, da smo Slovenci eden redkih narodov, ki je svoje uporništvo zaznamoval z državnim praznikom. "To se mi zdi vredno poudariti v dneh, ko se demokratični svet spominja upora proti fašizmu in s tem svojih demokratičnih temeljev. Osnovni predpogoj za nastanek protifašistične zveze narodov in njeno zmago je bil oborožen upor. Med narode, ki so se z uporom povezali k obrambi civilizacije pred barbarstvom, se je za vselej zapisal tudi naš, slovenski. Takratna odločitev Slovencev je bila zgodovinsko, politično, daljnovidno in državotvorno dejanje. Za vselej nam je določil mesto med narodi, ki so s svojo medvojno opredelitvijo ustvarili sodobno podobo sveta. Danes to ni le sestavina naše demokracije ampak je tudi temelj naše državne suverenosti."

Na proslavi so razglasili tudi rezultate literarnega in likovnega natečaja Spominska obeležja pripovedujejo, ki jih je razglasil major Anton Kosi. Natečaj je bil razpisan že drugo leto zapored, sodelovanje pa so ponudili vsem osnovnim šolam in gimnaziji na območju UE Ljutomer. Prejeli so 33 del, katere so ocenili člani komisij, nagrajencem natečaja pa je priznanja na proslavi podelil Milan Kučan.

V kulturnem programu so nastopili učenci zasebne Glasbene šole Slavka Ahlina Ljutomer, dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer in Komorni zbor Orfej.

Celotno prireditev si lahko ogledate v spodnjem videu.


Več v Kultura in izobraževanje