Osrednja prireditev ob prazniku Občine Rogašovci

Župan Edvard Mihalič izročil občinska priznanja zaslužnim

Filip Matko, ponedeljek, 4. maj 2015 ob 08:16
Prireditev ob prazniku Občine Rogašovci

Prireditev ob prazniku Občine Rogašovci

Ob letošnjem 16. občinskem prazniku Občine Rogašovci je osrednja prireditev bila v nedeljo, 26. aprila, v posebnem prireditvenem šotoru na asfaltiranem športnem igrišču Osnovne šole Sveti Jurij. Po zapeti Zdravljici, ki so jo izvedli pevke in pevci mešanega pevskega zbora Kulturno turističnega društva Sončnica s Pertoče, je množico obiskovalcev imel nagovoril župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič. Zatorej je kar prav, da spomnimo na praznično pesem tega kraja, ki pravi tako: »Odprite okna,odprite duri ! / Mimo jaše gorički Jurij. / Po zelenem griču, na zelenem konju. / Dajmo mu to, česar še ne pozna: / Dajmo mu pokazat, kar mali človek zna, / dajmo mu piti iz vrča pridnih rok, / da bo jahal naprej od tod in vse okrog. / Odprite vrata, odprite duri, / tukaj je gorički Jurij !«

Županovemu pozdravu ter naštetim dosežkom Občine Rogašovci v preteklem letu se je s slavnostnim nagovorom pridružil poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Jožef Horvat, za tem pa so pod vodstvom zborovodkinje Andreja Nemec ponovno zapeli pevke in pevci KTD Sončnica s Peroče. Nato so na prireditveni oder prišli najmlajši, učenke in učenci Osnovne šole Sveti Jurij, ki jih kot folkloriste vodita mentorici Vida Šafer in Rozvita Škodnik. Po njihovem prikazu ohranjenih prekmurskih ljudskih plesov sta nasmejali občinstvo s humorno točko članici domače amaterske dramske skupine Močnikovi. Zapel je še Mladinski pevski zbor Osnovne šole Sveti Jurij pod vodstvom Mateje Klement, za njimi pa so zaigrali kitaristi domače glasbene delavnice pod vodstvom Tadeja Ropoše.

Sledila je podelitev občinskih priznanj. Župan Edvard Mihalič je najprej priznanji izročil zlatima maturantkama Evi Poredoš (obiskovala je Gimnazijo Murska Sobota) in Petri Škodnik (obiskovala je Srednjo zdravstveno šolo v Rakičanu), za njima pa naj-športniku leta 2014 v Občini Rogašovci, Dominiku Šbüllu, ki tekmuje kot skakalec v višino in je lani postavil osebni rekord s preskokom letvice na višini 195 centimetrov, treniral pa ga je Radislav Jokanović pri Atletskem klubu Panvita. Posebno priznanje so prejele tudi gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Pertoča, ki so v zimski sezoni 2014/2015 postale regijske prvakinje Pomurja v spajanju sesalnega voda. Ob predstavnici Turističnega društva Rogašovci, Silvi Gaber, je priznanje za naj-domačijo prejel Franc Mencigar iz Večeslavec 93, za naj-kmetijo Melita Flisar s Pertoče 101 ter za naj-staro domačijo Marija Mencigar s Pertoče 47. Ob županu Edvardu Mihaliču ter številnem občinstvu sta ob tej priložnosti zahvalne plakete izmenjala poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Malečnik Jože Štelcer. in Prostovoljnega gasilskega društva Pertoča Anton Čontala, saj je letos bila na Pertoči po njuni zaslugi zasajena cepika znamenite Stare trte z mariborskega Lenta.

Krajši koncert prekmurskih pesmi je predstavil tudi oktet - Pevska skupina Prekmurci s Tišine pod umetniškim vodstvom Alojza Šveca, ki je zaključil uradni del prireditve pod vodenjem povezovalca programa Nina Gumilarja. Na zabavnem popoldnevu in večeru, kjer so za postrežbo bograča, odličnega domačega peciva in pijače skrbeli tokrat vaščanke in vaščani s Pertoče, pa sta z glasbo za ples skrbela gostujoča ansambla Poskočni muzikanti in Primorski fantje.


Več v Kultura in izobraževanje