Pričetek Tedna RK z vsemi generacijami

Številna druženja, stojnice ter obiski Medvedka Henrija in Križem kapice

Filip Matko, četrtek, 7. maj 2015 ob 17:20
Pričetek Tedna Rdečega križa

Pričetek Tedna Rdečega križa

Dan pred pričetkom letošnjega Tedna Rdečega križa v Sloveniji, med 8. in 15. majem, se začno aktivnosti te najstarejše humanitarne organizacije na svetu tudi na obeh bregovih reke Mure.

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Gornja Radgona (16 krajevnih organizacij RK) bo v petek, 8. maja (na Mednarodni dan Rdečega križa), med 8. in 11.30 uro pripravil posebno propagandno stojnico na tržnici v Gornji Radgoni, kjer bodo izvajali prostovoljci RK naslednje aktivnosti: meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola s spremljajočimi strokovnimi nasveti in usmeritvami. Za meritvene lističe se bo zbiralo prostovoljne prispevke. V dneh od 11. do 15. maja pa bodo »dnevi odprtih vrat« na sedežu RKS - Območno združenje Gornja Radgona v Gornji Radgoni, Maistrov trg 2, vsak dan med 10. in 11. uro. Na osnovnih šolah bodo opravljeni sprejemi drugošolcev v RK ob spremljajoči zgodbici o Križem kapici.

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Lendava (11 krajevnih organizacij RK) bo na sedežu organizacije v Lendavi, Kranjčeva 4, 11. in 12. maja pripravilo razstavo učil prve pomoči, 12. in 14. maja sledijo obiski starejših, a 13. maja bo »dan odprtih vrat« na sedežu organizacije.

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljutomer (24 krajevnih organizacij RK) bo 8. maja med 10. in 12. uro predstavilo javno dostopni defibrilator za oživljanje AED (o tej pripravi je prispevek na »prlekiji« že objavljen !), ob 14. uri pa opravilo slavnostno sejo in zbor članov RK. 11. maja bo med 7. in 11. uro prostovoljno darovanje krvi na transfuziološkem oddelku Splošne bolnice Murska Sobota v Rakičanu za krvodajalke in krvodajalce krajevnih organizacij RK Križevci, Ključarovci in Stara Nova vas, ob 13. uri pa tudi predstavitev AED. 12. maja bo med 8. in 11. uro organizirano sodelovanje z društvi, med 16. in 20. uro pa delo z ekipo prve pomoči. 13. maja bo med 8. in 12. uro »dan odprtih vrat« na sedežu organizacije v Kajuhovi 2, s predstavitvijo skladišča RK in zbiranjem pomoči. Med 16. in 20. uro pa zopet sledi delo z ekipo prve pomoči. 14. maja bo med 8. in 11. uro dan za mlade člane RK z osnovnih šol, 15. maja pa za zaključek sledita še dve obeležitvi Tedna Rdečega križa: ob 10.30 v skupini za samopomoč v ljutomerskem Domu starejših, ob 14.30 pa v skupini za samopomoč Iskrice v Krajevni organizaciji RK Ljutomer.

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Murska Sobota (43 krajevnih organizacij RK) bo osnovni poudarek v Tednu RK namenilo socialni dejavnosti - razdeljevanju humanitarne pomoči ogroženim prebivalkam in prebivalcem. Iz skladišč se bo razdeljevalo pakete s prehranskimi artikli, higienskimi potrebščinami, pa tudi oblačila ter po potrebi obutev, v nekoliko manjši meri pa plačevanje položnic tistim družinam, ki tega ne zmorejo.

Po tradiciji se bo izvajalo tudi sprejeme podmladkarjev RK v to humanitarno organizacijo in sicer drugošolke in drugošolce ob poprejšnjem poslušanje 20-minutne zgodbice o Križem kapici. V vrtcih bo z 10-minutno zgodbico kratkohlačnike obiskal plišasti medvedek Henry. Tako že vemo, da bo na Podružnični osnovni šoli v Krogu pri Murski Soboti izveden sprejem drugošolcev v RK že dan poprej, že 7. maja ob 9.30, na Osnovni šoli Cankova v torek, 12. maja, opoldne ter na Osnovni šoli II Murska Sobota v sredo, 13. maja, ob 11.uri.

Na mednarodni dan RK, 8. maja, bo na sedežu Območnega združenja RK v Murski Soboti, Ulica Staneta Rozmana 3, »dan odprtih vrat« s priložnostno razstavo ter slavnostno sejo območnega odbora RK. V okviru projekta »Rešujmo življenja, vsaka minuta šteje« bo ta dan predstavljen tudi javno dostopni defibrilator za oživljanje (AED). V torek, 12. maja, bo v soboškem parku propagandna stojnica RK, 30. maja pa bo zaključek letošnjih majskih aktivnosti Rdečega križa s pohodom članic in članov RK.


Več v Kultura in izobraževanje