Poskusi spreminjanja zgodovine 2. svetovne vojne

Slovesnost na Dan zmage v središču Murske Sobote

Filip Matko, sobota, 9. maj 2015 ob 21:19
Slovesnost na Dan zmage v središču Murske Sobote

Slovesnost na Dan zmage v središču Murske Sobote

Na Trgu zmage v Murski Soboti, pri veličastnem spomeniku skupnemu boju v 2. svetovni vojni, jugoslovanskih partizanov in pripadnikov Rdeče armade, se je na Dan zmage, 9. maja dopoldne ob 11. uri, pričela spominska prireditev ob 70-letnici zmage nad fašizmom in nacizmom, ki so jo skupaj pripravili Mestna občina Murska Sobota, Zveza borcev za vrednote NOB Murska Sobota in Društvo Slovenija Rusija, s sedežem v Ljubljani. Posebna gosta na prireditvi sta bila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in veleposlanik Ruske republike v Sloveniji, njegova ekscelenca dr. Doku Zavgajev, ob njiju pa predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina ter predstavniki veteranskih organizacij (Zveze združenj borcev za vrednote NOV, Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 in Zveze veteranov policije Sever).

Vse imenovane, kot tudi številno občinstvo je v pozdravnem nagovoru pozdravil župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, ki med drugim dejal: »... Že 70 let stojita tukaj (na podstavku Spomenika zmage) vojaka Rdeče armade in Partizan - simbol sožitja med narodi. Simbol, za katerega so mladi možje različnih narodov, tisoče kilometrov daleč od svojih najdražjih, bili pripravljeni žrtvovati svoje življenje zazemljo, v kateri sedaj počivajo...«. Njegove besede je dodatno potrdil veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, dr. Doku Zavgajev, ki je ob tem spomnil na skupni boj jugoslovanskih narodov ter narodov Sovjetske zveze v času 2. svetovne vojne in tudi svetoval opozorilo za v prihodnje: »...Ne združuje nas samo zgodovina temveč tudi odgovornost za prihodnost in zavedanje, da je potrebno skupaj nasprotovati poskusom drugačnega pisanja zgodovine 2. svetovne vojne in ponovne oživitve zločinske nacistične ideologije...« Predsednik Društva Slovenija Rusija, Sašo Geržina, pa je izrazil zahvalo vsem, ki v Sloveniji skrbijo, da se ohranja spomin na padle vojake Rdeče armade na slovenskih tleh, kot tudi na ruske vojake-ujetnike iz časov 1. svetovne vojne.

Za predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem so vence k Spomeniku zmage položili vsi prej imenovani, kot tudi predstavniki slovenskih veteranskih organizacij (Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenije 1991 in Zveze veteranov policije Sever), ko tudi delegacija mladih iz Moskve. V kulturnem programu slovesnosti na Trgu zmage v Murski Soboti je sodelovala skupina The Stroj, pianistka Olga Ulokino iz Rusije, kot tudi pevca iz Rusije Marina Igricka in Andrej Galicki.

Vence se je pozneje položilo tudi h grobnici 516 pripadnikov Rdeče armade ter k spomenikom borcem NOB na murskosoboškem pokopališču.


Več v Kultura in izobraževanje