V Tednu Rdečega križa aktivni »na več frontah«

Radgončani šesti na državnem preverjanju osnovnošolskih ekip PP

Filip Matko, torek, 12. maj 2015 ob 10:07
Teden Rdečega križa v Gornji Radgoni

Teden Rdečega križa v Gornji Radgoni

V Tednu Rdečega križa Slovenije, ki poteka vsako leto med 8. in 15. majem, je RKS – Območno združenje Gornja Radgona s svojimi strokovnimi delavci in prostovoljci aktivno »na več frontah«.

Tako so za začetek aktivnosti minuli petek, 8. maja dopoldne, pripravili propagandno stojnico na tržnici v središču Gornje Radgone. Vsi mimoidoči so si lahko pri stojnici dali izmeriti krvni tlak, holesterol in  sladkor v krvi, izbrali so si lahko katerokoli zloženko, aktivisti RK pa so jim prikazali tudi izvajanje oživljanja na lutki Ančki. Nekaj po 10. uri so pri vhodu sedeža RKS – Območno združenje Gornja Radgona, Maistrov trg 2. namestili omarico z defibrilatorjem – pripravo AED za oživljanje.

Dan pozneje, 9. maja, je v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču bilo izvedeno 9. državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči. Med desetimi ekipami, ki so bile izbrane izmed stotih po vsej Sloveniji, je sodelovala tudi ekipa osnovnošolk in osnovnošolcev Osnovne šole Gornja Radgona kot predstavnik Pomurja ter se uvrstila na šesto mesto. Po teoretičnem preizkusu znanja o prvi pomoči ter Gibanju Rdečega križa in Rdečega polmeseca, so tekmovalne ekipe prikazale svoje veščine iz nudenja prve pomoči na petih delovnih točkah, na imitatorjih z realno prikazanimi poškodbami. Zmagal je ekipa OŠ Dobrova, pred ekipo OŠ Šmarjeta iz Šmarjeških toplic ter pred ekipo OŠ Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice.

Od ponedeljka do petka, od 11. do 15. maja, bodo na sedežu RKS- Območno združenje Gornja Radgona, Maistrov trg 2, »Dnevi odprtih vrat RK« vsak dan med 10. in 11. uro. Na Osnovni šoli Radenci je drugošolce v ponedeljek, 11. maja ob 10.30,obiskala s svojo zgodbico Križem kapica in učenke in učenci 2. razreda so bili sprejeti v najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu.


Več v Kultura in izobraževanje