Pevke ljudskih pesmi Soside predstavile svojo prvo zgoščenko Prišel je majnika čas

Soside – pevke ljudskih pesmi, so se z izdajo svoje prve zgoščenke postavile ob bok vsem, ki ohranjajo zgodovinsko in kulturno vrednost ljudske pesmi

Sara Munda, Branko Košti, torek, 19. maj 2015 ob 19:34
Vaje pri Sosidah

Vaje pri Sosidah

Slovenske ljudske pesmi ohranjajo dolgoletno zgodovino in razvoj ljudskih napevov, ki so preproste vaške ljudi razveseljevali pri delu. Napevi so se z ustnim izročilom širili iz roda v rod in dandanes, v dobi vse večje odtujenosti, občutimo nostalgijo ob petju starih ljudskih pesmi. Ljudske pesmi z dialektom krajevnega jezika ohranjajo tudi naše Soside – pevke ljudskih pesmi, ki so se z izdajo svoje prve zgoščenke postavile ob bok vsem, ki ohranjajo zgodovinsko in kulturno vrednost ljudske pesmi.

Pod geslom Vaje pri Sosidah so v petek, 15. maja, v Kulturnem domu Mala Nedelja, pripravile kulturno prireditev na kateri so uradno predstavile prvo zvočno zgoščenko. Soside so pevke ljudskih pesmi KD Anton Krempl Mala Nedelja in so svoj repertoar sestavile pretežno iz bogate pisne zbirke ljudskih pesmi matere ene izmed pevk, Marije Hanžel iz Precetincev. Svojo 2. obletnico delovanja so počastile z izdajo prve CD zgoščenke, ki so ji dale naslov Prišel je majnika čas. Posnele so jo v začetku aprila, v Studio Radia Ognjišče. Na zgoščenki, ki jo je bilo po prireditvi možno kupiti, je 15 ljudskih pesmi.

Njihova zgodba je čisto preprosta, kakor je tudi njihovo ime. Prlečke so že od nekdaj sosede, prihajajo iz vasi Radoslavci in Precetinci. Ob obiskovanju majskih šmarnic v vaški kapeli so združile svoje veselje do petja in ohranjanja kulturne tradicije ter si nadele ime Soside. Gre za skupino 5 sosed v sestavi Liljane Peršak, Milice Zmazek, Marte Zmazek, Trezike Plohl in Frančke Štagar. V prvotni sestavi jim je družbo delala tudi Ida Vrbnjak. Njihove prve priprave so se začele februarja 2013, saj so mesec pozneje z dobrodelno noto prvič nastopile na lokalni prireditvi.

Prireditev »Vaje pri Sosidah« je bila razgibana in pestra, za kar so s svojimi nastopi poskrbeli Fantje od Male Nedelje, ljudski pevci iz Tepanja, pevke ljudskih pesmi Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica, moška vokalna skupina KD Slavko Osterc iz Veržeja, Cvenski oktet, ljudski godec Tadej Murkovič, Tamburaški orkester KD Ivan Kavčič Ljutomer ter učenca Urban Kouter in Karin Cigula iz OŠ Mala Nedelja v vlogah Frančeka in Micike. Moderatorka prireditve je bila Sara Munda.

KD Anton Krempl Mala Nedelja in občina Ljutomer sta bila glavna pokrovitelja izdaje zgoščenke, finančno so pomagali tudi mnogi sponzorji. Gostja večera Vesna Sever Borovnik, univ. dipl. etnologinja in njihova strokovna pomoč ob snemanju pesmi, je pevkam čestitala in jim zaželela, da še dolgo nadaljujejo svojo tradicijo ob prepevanju ljudskih pesmi. Iskrene čestitke sta izrazili tudi Adriana Gaberščik, svetovalka na terenu in Mira Rebernik Žižek, predstavnica JSKD območne enote Ljutomer.

Presenečenje večera je bila pesem Spet kliče nas venčani maj, ko so svoje moči in ubrane glasove skupaj s Sosidami združili vsi gostje večera. Pričarali so nam poseben glasbeni večer, ki je ogrel naša srca in nas zazibal v preprostih ljudskih napevih.


Več v Kultura in izobraževanje