Tokrat pomoč potrebujejo gasilci

Gasilci PGD Hrašenski vrh želijo dograditi novi gasilski dom ali vsaj zaščititi doslej narejeno

Branko Košti, sreda, 20. maj 2015 ob 12:26
PGD Hrašenski vrh

PGD Hrašenski vrh

Da uničujoča moč narave ne izbira ne ure, ne dneva in kraja, kjer sprosti svojo ogromno energijo, so 25. julija 2009, občutili tudi gasilci in gasilke PGD Hrašenski vrh. Tega dne okrog druge ure zjutraj je namreč strela udarila v njihov gasilski dom in povzročila požar. Domači in okoliški gasilci so uspeli pred ognjem obvarovati dvorano in garažo z avtocisterno, zgorela pa je pisarna z vsem arhivom, nekaj opreme in prapor, v ognjenih zubljih pa je končal tudi leseni stolp s sireno. Škoda na objektu je bila ocenjena na 55.000 evrov, strokovnjak pa je ob ogledu pogorišča ocenil, da je treba dom v celoti porušiti in zgraditi novega.

Ker je bila lokacija starega doma neprimerna, saj so do njega lahko dostopali le po privatni cesti in ni bilo nobenega zemljišča okrog doma, so se odločili za gradnjo na drugi lokaciji. Občina Radenci jim je za 99 let dala v najem parcelo in v letu 2010 so se lotili pridobivanja gradbene dokumentacije, kar je trajalo vse do leta 2014, ko so začeli graditi. "Vsa lastna finančna sredstva smo namenili novemu gasilskemu domu in to je bilo 60.000 evrov. Sedaj se nam je gradnja ustavila, ker ni nobenih novih finančnih virov, s čimer bi si lahko pomagali. V tem letu bi radi gasilski dom postavili pod streho, da zaščitimo to kar smo do sedaj ustvarili, a žal brez dodatne, širše družbene pomoči, od tega ne bo nič", pravi predsednik PGD Hrašenski Vrh, Stanislav Klemenčič, ki dodaja, da bi jim vsak evro dobrodošel, njihov dom pa je tudi glavno zbirališče krajanov, pravzaprav prostor, brez katerega si, ne le gasilci temveč vsi drugi krajani, težko predstavljajo življenje.

V želji, da zagotovijo primerne pogoje za svoje prostovoljno požrtvovalno delo, katero ima v tem kraju tradicijo vse od leta 1954, ko je bilo društvo ustanovljeno, je sedanjih 56 članov in članic društva, pod vodstvom predsednika Stanislava Klemenčiča in poveljnika Boštjana Černjaviča, med drugimi aktivnosti, pričelo tudi z zbiranjem prostovoljnih prispevkov. Vsi, ki želite pomagati, da prizadevni gasilci po šestih letih od požara, končno dobijo streho nad glavo in zaščitijo, kar so doslej z veliko truda ustvarili, lahko prispevek nakažete na račun PGD Hrašenski vrh, Klemenčič Stanislav, št. 5475 3499 9285 4162, odprt pri banki SKB Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje