Dijaki GFML na samem državnem vrhu

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so osvojili kar štiri zlate in tri srebrne Preglove plakete, kar uvršča GFML na sam državni vrh

Prlekija-on.net, petek, 22. maj 2015 ob 10:10
Dijaki GFML so osvojili štiri zlate in tri srebrne Preglove plakete

Dijaki GFML so osvojili štiri zlate in tri srebrne Preglove plakete

Ob zaključku šolskega leta se odvijajo številna tekmovanja na državni ravni. Tako so v Ljubljani pripravili državno tekmovanje iz znanja kemije. Po izbirnem šolskem tekmovanju se je državnega tekmovanja udeležilo kar 13 dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), ki so se odlično odrezali. Osvojili so kar štiri zlate in tri srebrne Preglove plakete, kar uvršča GFML na sam državni vrh.

Zlato Preglovo plaketo so dobili Eva Šantić Zadravec, Jaka Godec, Matjaž Rantaša in Katja Vöröš, srebrne Preglove plakete pa Sara Šadl, Mateja Žnidarič in Vanja Zamuda. Njihovi mentorici sta profesorici Mateja Godec in Nina Žuman. »Ponosna sem na vse dijake, ki jim je v letošnjem letu uspelo doseči zlate in srebrne Preglove plakete. Teh podelijo vsako leto manj in pot do priznanja je vedno bolj zahtevna. Za uspeh je potrebno veliko razumevanja in znanja kemije, pa tudi veliko natančnosti in doslednosti. Eno in drugo dijaki dobijo z delom in s pripravami, ki smo jih izvajali od marca, ko smo izvedeli, kateri dijaki so se uvrstili na državno tekmovanje. S kolegico Nino Žuman si delo z dijaki razdeliva tako, da lahko vsi dobijo resnično veliko, če to le želijo in se teh priprav udeležujejo. Moram priznati, da je s takšnimi dijaki, ki so željni novih in poglobljenih znanj, resnično veselje delati,« je dejala profesorica kemije na GFML Mateja Godec.

»Zelo sem vesela, da mi je uspelo dobiti zlato Preglovo plaketo. Med pripravami na tekmovanje sem osvojila veliko novega znanja in pridobila nove izkušnje. Vsekakor bom poskušala to znanje uporabiti tudi v vsakdanjem življenju in ne zgolj pri pouku kemije. Plaketa je potrditev tega, da s trudom, z željo in vztrajnostjo lahko  dosežemo ogromno. Je pa pomembno, da se ne zadovoljimo z malo, temveč si vedno postavljamo nove cilje in izzive,« je dejala prejemnica zlate Preglove plakete Katja Vöröš, ki obiskuje drugi letnik GFML. Zlato plaketo je osvojil tudi Matjaž Rantaša, ki prav tako obiskuje drugi letnik. »Izredno sem vesel, da sem osvojil zlato Preglovo plaketo. S tem sem uresničil svoja pričakovanja. Trdo delo in ure priprav so se obrestovale. Tekmovalne naloge so bile zahtevne, vendar zelo zanimive. Vso pridobljeno znanje mi bo koristilo v prihodnosti, pa moram priznati, da že nestrpno pričakujem naslednje leto, ki bo prineslo novo tekmovanje iz kemijskega znanja,« je povedal Rantaša.


Več v Kultura in izobraževanje