Ob obilnih padavinah zalite številne kleti

Že ponoči so imeli gasilci na našem območju polne roke dela, en se je v intervenciji poškodoval

Prlekija-on.net, sobota, 23. maj 2015 ob 11:44
Narasla Ščavnica v Cezanjevcih

Narasla Ščavnica v Cezanjevcih

Iz petka na soboto je naše kraje zajelo obilno deževje, ki povzroča nemalo težav. Reka Ščavnica je presegla opozorilne pretoke in se je razlila znotraj poplavnih območij in postopno upada. ARSO opozarja, da bo Mura v noči na nedeljo in v nedeljo še nekoliko narasla in predvidoma v nedeljo zvečer v Gornji Radgoni dosegla največji pretok okoli 700 m3/s. Uprava RS za zaščito in reševanje pa poroča o številnih intervencijah na našem območju.

Že v petek so poročali, da je v Lastomercih bila poplavljena cesta. Ob 22:26 so črpali vodo iz kletnih prostorov v Grabonošu, ob 22.29 pa je na Kolodvorski cesti v Ljutomeru meteorna voda zalila dovozne poti in spodnje prostore v trgovskih centrih Lidl in Mercator tehnika. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer ter s postavitvijo protipoplavnih vreč omejili dotok vode. Intervencija je potekala še v soboto dopoldan.

Gasilci na nogah celo noč, en se je poškodoval
V soboto, ob 0.13 je meteorna voda zalila cesto v naselju Cezanjevci, občina Ljutomer, ter na cesto nanesla blato in vejevje. Posredovali so gasilci iz PGD Cezanjevci. Ob 1.00 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Apačah. Vodo so izčrpali gasilci PGD Apače. Ob 1.03 je v Vrazovi ulici v Gornji Radgoni meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona ter iz kleti izčrpali okoli 5 kubičnih metrov vode. Ob 1.52 je voda zalila klet stanovanjske hiše v naselju Hrastje-Mota v občini Radenci. Posredovali so gasilci PGD Hrastje-Mota ter iz kleti izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode, nato pa so še odstranili podrto drevo s ceste Hrastje Mota-Kapela, ob 2.10 pa je voda zalila klet stanovanjske hiše v naselju Boračeva, občina Radenci. Posredovali so gasilci iz PGD Radenci-Boračeva ter iz kleti izčrpali okoli 7 kubičnih metrov vode. Ob 3.10 je meteorna voda zalila prostore stanovanjske hiše in gasilskega doma v Radoslavcih v občini Ljutomer. Gasilci PGD Radoslavci so izčrpali vodo in oprali tla v poplavljenih prostorih.

Ob 5.25 je voda iz potoka Lipnica v naselju Kokoriči v občini Križevci zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Izčrpali so jo gasilci PGD Kokoriči. Ob 6.08 je na regionalno cesto Ormož–Ljutomer, v naselju Mihalovci, občina Ormož, meteorna voda naplavila večjo količino ilovnatega mulja in blata. Delavci Cestnega podjetja Ptuj so naplavljeni material odstranili s cestišča. Ob 6.30 so gasilci PGD Središče ob Dravi črpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše na Dravski ulici v Središču ob Dravi.

Ob 7.40 je v Podgorcih, občina Ormož, meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Podgorci, Velika Nedelja in Bresnica so prečrpali okoli 450 kubičnih metrov vode. Ob 7.55 je zalilo kletne prostore stanovanjske hiše na Cvenu pri Ljutomeru. Vodo so izčrpali gasilci PGD Cven. Ob 8.10 so gasilci PGD Spodnji Ivanjci črpali vodo iz kletnih prostorov v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Ob 9.00 so odstranili podrto drevo v Spodnji Ščavnici. Ob 8.24 je meteorna voda poplavila kletne prostore gostinskega lokala v Mali Nedelji v občini Ljutomer. Vodo so izčrpali gasilci PGD Mala Nedelja, pri čemer se je poškodoval gasilec. Ob 8.44 so gasilci PGD Negova črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v naselju Radvenci v občini Gornja Radgona. Ob 8.54 se je podrlo več dreves v Humu pri Ormožu. Posredovali so gasilci PGD Loperščice.

Ob 9.30 so meteorne vode poplavile kletne prostore stanovanjske ga bloka na Slavka Osterca ulici v Ljutomeru. Ob 9.44 so meteorne vode zalile podvoz v Osluševcih v občini Ormož. Posredovali so gasilci PGD Cvetkovci in Ptuj. Ob 10.14 so v naselju Bodislavci, občina Ljutomer, nad starejšo zapuščeno hišo opazili zemeljski plaz. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Ob 10.16 so gasilci PGD Cven čistili prepuste za vodo v vasi Cven. Ob 10.22 so gasilci PGD Gornja Radgona črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov v Spodnji Ščavnici v občini Gornja Radgona. Ob 11.00 je meteorne voda zalila klet stanovanjske hiše ob Trnavi v Središču ob Dravi. Vodo so izčrpali gasilci PGD Središče.

Ob 14.25 so se na cesto Središče–Godeninci v občini Središče ob Dravi nevarno nagnila 4 drevesa. Odstranili so jih gasilci PGD Središče.

Ščavnica
Ščavnica - Pristava, vir: si-vreme.com

Stanje se umirja
Za popoldan je napovedano, da bodo padavine pojenjale, v noči na nedeljo pa bodo ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 stopinj C. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo še pihal severni veter.

V ponedeljek bo sprva delno jasno, čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastale krajevne plohe. Še topleje bo. Tudi v torek bo zjutraj delno jasno, nato spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe, pogostejše bodo sredi dneva in popoldne.


Več v Narava