Svečan romarski shod v Veržeju

Kip Marije Pomočnice so nosili gasilci

Jože Žerdin, torek, 26. maj 2015 ob 08:37
Romarski shod v Veržeju

Romarski shod v Veržeju

Salezijanski Zavod Marianum Veržej in župnija Veržej sta ob prazniku Marije Pomočnice kristjanov, v nedeljo, 24. maja, pripravila svečan množični romarski shod s procesijo in kipom Marije Pomočnice.

Lepa sončna popoldanska nedelja je v Veržej, kjer se tamkajšnji salezijanci že pripravljajo na praznovanje 200-letnice rojstva svetega Janeza Boska ustanovitelja salezijancev, privabila veliko število romarjev iz murskosoboške škofije, med njimi so bile sestre Hčere Marije Pomočnice iz Murske Sobote, člani združenja Marije Pomočnice iz Murske Sobote, sodelovali so tudi člani, ki delujejo v Veržeju, Radencih, Mariboru in na Rakovniku. So ena izmed vej Salezijanske družb, katero je ustanovil sveti Janez Bosko. Člani združenja Marije Pomočnice si prizadevajo živeti po Marijinem vzgledu, njo naj bi imeli za svojo življenjsko sopotnico, kajti živeti kot člani združenja Marije Pomočnice, pomeni hoditi po poti za Marijo.

Sam romarski shod se je v cerkvi svetega Mihaela v Veržeju začel z molitveno uro za duhovne poklice in z pritrkavanjem v zvoniku cerkve. Procesija s kipom Marije Pomočnice se je začela v cerkvi. Marijin kip so od cerkve do dvorišča Marijanišča po ulicah Veržeja nosili gasilci iz Veržeja, Bunčan in Banovcev. Osrednji letošnji romarski shod se je po končani procesiji nadaljeval z daritveno sveto mašo. Veliko Marijinih častilcev se je prišlo poklonit k Mariji v Veržej, kajti mesec maj je Marijin mesec. K Mariji v Veržej je tudi poromal upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek, ki je ob somaševanju domačih duhovnikov in duhovnikov od drugod daroval sveto mašo. Spregovoril je o pomenu Marije za slovenske vernike. Med mašo pa so člani Združenja Marije Pomočnice obnovili svoje obljube.

Zbrane je v začetku svete maše nagovoril salezijanec Grega Valič, voditelj Marijanišča v Veržeju. Po sveti maši so gasilci kip Marije Pomočnice odnesli nazaj v kapelo v Marijanišče. Vsi, ki so ta dan poromali na romarski shod v Veržej so prav gotovo doživeli nepozabno duhovno doživetje, kajti ves čas med procesijo in mašo so na dvorišču Marijanišča odmevale lepe Marijine pesmi, nekaterim so segle do srca. Pri daritveni sveti maši so Marijin praznik še obogatili s petjem združeni otroški pevski zbori posameznih župnij pod taktirko prof. Bojane Škrlj, ob spremljavi družine Ivančič iz Veržeja.


Več v Kultura in izobraževanje