Ivekov veliki dan

Ivek Vrhar je obiskal varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer

Prlekija-on.net, torek, 2. junij 2015 ob 09:38
Ivek Vrhar in Vlasta Nussdorfer

Ivek Vrhar in Vlasta Nussdorfer

25. maja 2015 je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer povabila Vrhar Iveka na obisk, saj je omenjeni izrazil ob predstavitvi svojega knjižnega prvenca Moje življenje željo, da ji zadnji izvod svoje knjige osebno izroči in da se želi z njo srečati. Ivek namreč zelo spoštuje in ceni njeno delo ter prizadevanje za revne, katerim je tudi sam nekoč pripadal. Beseda je dala besedo in Iveku se je želja prav na nekdanji dan mladosti tudi uresničila. Da je presenečenje bilo še večje, ga je na pot v Ljubljano osebno popeljala in spremljala kar ljutomerska županja, mag. Olga Karba. Tako si je tudi ogledala njegovo domovanje na Ptujski cesti pod Spodnjim Kamenščakom in se srečala z njegovo družino. Iveku sta še na sprejemu delala družbo občinska svetnica in predsednica Mladinskega sveta Ljutomer Nina Stegmüller in vodja prleškega mladinskega in NVO centra Rudi Stegmüller.

Samo srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju. Pogovoru je prisostvovala tudi generalna sekretarka Varuha mag. Bojana Kvas. Varuhinja se je zanimala o problemih v lokalni skupnosti, o številu nezaposlenih, o pomoči posameznikom v stiskah, o mladih. Ivek je varuhinji predal svojo knjigo in ji recitiral za to priložnost posebej napisano pesem, ki jo je samoiniciativno vložil v okvir ter ji ga tudi predal. Zaprosil še jo je, da še en izvod knjige preda predsedniku države Borotu Pahorju.

Sledila je krajša predstavitev njegovega težkega življenja in recitiranje njegove ganljive pesmi. V njej opeva pogrešanje mame, družine in težko mladostniško obdobje svojega življenja. Prav ganljivo je bilo prisluhniti  njemu najlubši pesmi Stoji učilna zidana, ki jo je z velikim zanosom zapel varuhinji. Do besede so nato prišli tudi vsi njegovi spremljevalci.

Ivek nedvomno velja za pozitiven primer, ko dejansko iz nič in kljub nenehnim življenjskim preizkušnjam lahko z doslednostjo, trdim delom in voljo ter vztrajnostjo tudi uspeš. Njegova zgodba, ki jo je tako nesebično predstavil v knjigi Moje življenje in jo deli z ljudmi, je več kot poučna in vzpodbudna za vse, ki se znajdejo v trenutno, navidez neizhodnih situacijah. Še kako dobro je storil znani prleški turistični aktivist Milan Belec, ko je Iveku svetoval, pozneje pa ga nenehno spodbujal, da napiše knjigo o svojem življenju.

Prleški gostje so se z varuhinjo dogovorili, da predvidoma oktobra obišče Prlekijo, ko bi naj skupaj organizirali zanimivi posvet glede spoštovanja in varovanja človekovih pravic, gostji pa bi seveda ob tej priložnosti podrobneje predstavili Ljutomer z okolico, vključno z muzejem in mladinskim centrom. Ravno tako je bilo tudi dogovorjeno, da bi se v januarju 2016 Urad varuhinje za en dan »preselil« v Ljutomer, kjer bi se potem občani po predhodni najavi lahko srečali z varuhinjo in njenimi sodelavkami in sodelavci ter predstavili eventuelne svoje »nerešljive« probleme.

Varuhinja je vsem štirim gostom iz Prlekije podarila kar tri publikacije in sicer knjigo 20 let zakona o varuhu človekovih pravic 1993-2013; 20 let delovanja varuha človekovih pravic RS ter svojo lastno knjigo Naši obrazi, kjer seveda ni pozabila zapisati posvetila. Gostje so bili tudi prijetno presenečeni, ker so bili pogoščeni z dobrotami, ki jih je tudi osebno spekla in pripravila za »prleško delegacijo« z Ivekom na čelu. Ljutomerska županja je gostiteljici ob slovesu predala spominsko darilce, nad katerim je bila vidno začudena. Najboljše za najboljše ljudi… kot varuhinja zaradi svojega predanega poslanstva nedvomno je. In če so to prleško  dobroto nekoč okušali v angleškem parlamentu, si to slovenska varuhinja seveda še kako zasluži…

Gospa Vlasta Nussdorfer je predavateljica, publicistka, pisateljica in humanitarka, ter je kot državna tožilka v okviru Društva državnih tožilcev Slovenije, ki mu je predsedovala 6 let, leta 2003 dala pobudo za ustanovitev Belega obroča Slovenije, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki mu je predsedovala do nastopa funkcije varuhinje.

Ustanovila je tudi dva sklada, in sicer Plamen dobrote in Hipokrat. Z zbranim denarjem je pomagala vsaj tisoč družinam, v vseh letih delovanja Belega obroča Slovenije pa z različnimi vrstami pomoči mnogim ljudem. Poleg službenih obveznosti je mesečno opravila vsaj 170 ur brezplačnega dela, namenjenega ranljivim skupinam.

Njena bibliografija je izjemno bogata, v zadnjih desetih letih je napisala tudi deset knjig, katerih izkupiček je šel v dobrodelne namene. Od leta 2007 dalje je kolumnistka na pravniškem spletnem portalu IUS-INFO, občasno o pravni tematiki piše tudi za Pravno prakso.

V okviru spletnega portala IUS INFO je bila v letih 2006 - 2012 izbrana med deset najvplivnejših pravnikov v Republiki Sloveniji.

V Evropskem letu prostovoljstva je bila ambasadorka prostovoljstva v Republiki Sloveniji, v letu 2012 pa tudi Ambasadorka aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Kaj so na portalu Varuha človekovih pravic RS napisali o Ivekovem obisku, si lahko preberete tukaj.

Foto, tekst: Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje