PGD Stara Nova vas obeležilo 110 let delovanja

S svečano proslavo so pri gasilsko-vaškem domu v Stari Novi vasi obeležili 110-letnico delovanja društva

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. junij 2015 ob 19:16
110 let PGD Stara Nova vas

110 let PGD Stara Nova vas

V nedeljo, 7. junija, je Prostovoljno gasilsko društvo Stara Nova vas pri gasilsko-vaškem domu v Stari Novi vasi, pripravilo svečano proslavo ob 110-letnici delovanja društva.

Na jubileju so bili med drugim prisotni predstavnik Gasilske zveze Slovenije in poveljnik Gasilske zveze Pomurske regije, Dušan Utroša, župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, podžupan Občine Križevci, Mirko Gaberc, predsednik Gasilske zveze Križevci, Dragotin Rakuša, poveljnik gasilske zveze Križevci in podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, Milan Antolin. V uvodu je kroniko društva skozi 110 let delovanja prebrala Andreja Sintič.

Goste in obiskovalce je najprej pozdravil predsednik PGD Stara Nova vas, Danijel Lesničar, ki se je v svojem govoru zahvalil za nesebično pomoč in podporo Občini Križevci z županom in podžupanom na čelu, Gasilski zvezi Slovenije, Gasilski zvezi Križevci s predsednikom in poveljnikom na čelu, Civilni zaščiti ter vsem sosednjim in prijateljskim gasilskim društvom, donatorjem in sponzorjem.

Predsednik Gasilske zveze Križevci, Dragotin Rakuša, je v nagovoru med drugim dejal, da je bilo 20. stoletje za gasilce izredno težavno, saj so šli iz režima v režim. Preživeli so vse spremembe in če bodo še naprej tako močni, enotni in vzdržljivi, se gasilcem ni bati za naslednje, 21. stoletje. Društvu je zaželel, da vztrajajo naprej, dograjujejo dosedanje delo in ga plemenitijo ter vzdržijo še naslednjih - sto let.

Predstavnik Gasilske zveze Slovenije in poveljnik Gasilske zveze Pomurske regije, Dušan Utroša, je med drugim povedal: "Čast, pogum, etika, zakonitost, poštenost, strokovnost, humanitarnost in lojalnost, so vrednote za katere živimo slovenski gasilci. S tako organiziranostjo, delom, predanostjo gasilstvu in domovini, so bili, so in bodo, eni od temeljev slovenske države. Ni dvoma da so imeli člani in članice PGD Stara Nova vas, vse to v mislih pred 110 leti, ko so ustanovili društvo. Lahko ste ponosni nase in na prehojeno pot."

Župan Občine Križevci, mag. Branko Belec je med drugim povedal: "Če se ozremo v 110-letno obdobje delovanja, ki govori o tem, da ste preživeli zelo velike, tako družbene spremembe kot različne sisteme. Tako kot vse stvari, se je tudi gasilstvo skozi zgodovino spreminjalo in se prilagajalo različnim novim potrebam in izzivom. Ves čas je prisotna velika pripadnost, tako do sočloveka kot okolja v katerem delujete. Humanost, tovarištvo, volja, pomoč, reševanje življenj in premoženja, ne nazadnje tudi ohranjanja narave in kulturne dediščine, so izzivi, s katerimi ste se in se še boste srečevali. Prepričan sem, da boste uspešno nadaljevali tradicijo gasilstva v vaši in sosednji vasi. Na trdnih temeljih, ki ste jih postavili do sedaj, se splača in morate graditi tudi v prihodnje." Za jubilej jim je čestital v svojem imenu ter v imenu članov OS Občine Križevci in Občinske uprave.

Ob tem so se društvu in GZ Križevci zahvalili gasilci iz PGD Sp. Krapje, za pomoč pri lanskoletnih septembrskih poplavah, ko so jim priskočili na pomoč gasilci iz GZ Križevci.

Na proslavi so podelili tudi priznanja in zahvale. PGD Stara Nova vas je podelilo zahvalo GZ Križevci za dobro sodelovanje pri organizaciji prireditve in na splošno v delovanju društva. Zahvalo so za dobro sodelovanje pri organizaciji prireditve in pomoč podelili tudi Občini Križevci.

Na prireditvi so priznanja in zahvale od GZ Križevci prejeli Milan Rajh, Sebastjan Šalamun, Marjan Vajs in Andrej Žnidarič (vsi priznanje gasilske zveze III. stopnje), Srečko Šalamun in Jožef Balažič (oba priznanje gasilske zveze II. stopnje) ter Mirko Rajh in Marjan Žnidarič (oba gasilska plamenica II. stopnje). PGD Stara Nova vas pa je ob 110-letnici prejela plaketo GZ Slovenije ter srebrni znak Civilne zaščite.

Na slavnostni seji so plakete in priznanja prejeli Srečko Bohanec, Olga Brunčič, Mirko Gaberc, Dušan Kavaš, Boris Mikl, Alojzija Obran, Branko Petovar, Franc Rajh, Slavek Rajh, Jože Ros, Franc Šrajner, Franc Vrbnjak, Boris Zamuda, Janja Zamuda in Cvetka Žnidarič (vsi plaketa), Jerica Bohanec, Sabina Gaberc, Saša Hoheger, Jani Jauševec, Jože Močnik, Andrej Pšeničnik, Peter Sintič, Blažka Slavič, Albin Šalamun, Janez Šrajner in Foto Berke (vsi zahvala). Dobitniki napredovanja pa so Jožef Balažič, Marjan Vajs, Janez Šrajner, Andrej Žnidarič in Danijel Lesničar (vsi nižji gasilski častnik II. stopnje), Boris Rajh, Marjan Zver, Igor Nedeljko, Rajko Gaberc in Jožef Slavič (vsi gasilec II. stopnje) ter Andreja Sintič, Sara Hoheger, Mitja Nedeljko, Borut Rožman, Davorin Kodela in Boštjan Šteiner (vsi gasilec I. stopnje).

V kulturnem programu so nastopili Prleška godba DU Ljutomer in Folklorna skupina Križevci, goste pa je nato zabaval še Ansambel Veseli Dolenjci. Že v soboto je v sklopu prireditve na prizorišču potekalo regijsko tekmovanje sekačev iz celotne Pomurske regije.


Več v Kultura in izobraževanje