Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Veržej

Obiskovalci spoznali kako pridne čebele pridelujejo med

Jože Žerdin, sobota, 13. junij 2015 ob 13:43
Dan odprtih vrat ČD Veržej

Dan odprtih vrat ČD Veržej

V okviru prireditev letošnjega občinskega praznika Občine Veržej je Čebelarsko društvo Veržej v petek, 12. junija, pripravilo na domačiji Alojza Novaka v Veržeju dan odprtih vrat Čebelarskega društva Veržej, katere osnovni namen je ohranjati čebele in naravo ter pridelovati neokrnjen med in druge medene produkte.

Ves dan je bila obiskovalcem prikazana čebelarska oprema, čebelnjak, stari zgodovinski pripomočki za pridelovanje medu ter bogata čebelarska literatura iz katere čebelarji črpajo znanje, tako so bili vsi, ki so se udeležili dneva odprtih vrat nadvse zadovoljni, pri čemer so na enem mestu spoznali veliko novega s področja čebelarstva. Ob čebelnjaku je čebelar Alojz Novak postavil steklenice z vodo, pri čemer so čebele pile vode in nato odletele v čebelji panj, čebelar je nato satovje odnesel v posebni čebelarski stroj, kjer priteče zdrav neoporečen med.

Čebelarji iz območja občine Veržej pridelujejo različne vrste medu, od kostanjevega, akacijevega, oljne repice itd. Za obiskovalce je bil nedvomno najbolj zanimiv prikaz (navadni panj), kako čebele sestavljajo satnik. Sicer pa so čebele nadvse pridne delavke, saj letijo nabirat med v gozdove, travnike, na cvetove rože. Za 1 kilogram meda, ki ga naberejo čebele, bi lahko čebela letela štirikrat okoli sveta. Prikazano je bilo številno čebelarsko orodje, kako čebele delajo satnik, stari spleten panj, kateri se lahko namesti na drevo, kjer potem lahko nastanejo nove čebelje družine. Dejstvo je, da ko stara matica rodi novo mlajšo matico, potem zazna, da mora oditi in z njo tudi odletijo pašne čebele, tako lahko čebelar naredi nov panj.

Za vsakega čebelarja je tudi nepogrešljiva čebelarska obleka s katero si pokrije obraz in telo, da ga čebele ne popikajo, ko jemlje med iz panja. Na ogled so bili še postavljeni različni leseni panji, priprava za točenje medu, pa vosek iz katerega se lahko naredi sveča. Za čebelarstvo je v Veržeju veliko zanimanja med najmlajšimi, zato so prišli na dan odprtih vrat malčki iz vrtca Veržej in učenci Osnovne šole Veržej od 1. do 5. razreda. Vsi, ki so se udeležili dneva odprtih vrat Čebelarskega društva Veržej so lahko poskusili medeno pecivo, med in ostale produkte iz medu. Skozi prerez prikazanega čebelarstva in razstavljene čebelarske opreme nas je popeljal vnuk čebelarja Alojza Novaka, sicer učenec osnovne šole Veržej Rok Novak, ki je slikovito, poučno, izčrpno podal delo in tradicijo čebelarstva v Veržeju.


Več v Kultura in izobraževanje