V Ljutomeru odmevala pesem oktetov

Srečanje oktetov v Ljutomeru ob 50-letnici Ljutomerskega okteta

Prlekija-on.net, torek, 16. junij 2015 ob 08:47
Srečanje oktetov v Ljutomeru

Srečanje oktetov v Ljutomeru

Konec tedna je na oder Doma kulture Ljutomer stopilo kar 5 oktetov. Člani Ljutomerskega okteta  v letošnjem jubilejnem letu 2015, obeležujejo 50 let neprekinjenega delovanja. V sklopu priprav na slavnostni koncert ob 50-letnici so letos pripravili že drugi glasbeni večer, za vse ljubitelje zborovskega petja.

Člani Ljutomerskega okteta so tako v Ljutomeru gostili:
  • Oktet Suha (Koroški Slovenci)
  • Vokalno skupino In Spiritu
  • Oktet Arion
  • Gorenjski oktet

Oktet Suha
Oktet Suha iz občine Suha/Neuhaus na skrajnem vzhodu dvojezične Koroške je bil ustanovljen leta 1981. Poleg poživljanja starih, skoraj že pozabljenih koroških ljudskih pesmi popestruje svoj program z ritmičnimi skladbami, deloma v domačem narečju. V širokem repertoarju okteta se prav tako najdejo umetne pesmi iz različnih obdobij, pesmi drugih narodov ter duhovne pesmi in spirituali. Daleč nad 1400 koncertov in nastopov je oktet Suha doslej izvajal ali sooblikoval v Avstriji, Sloveniji, in drugih evropskih državah, v Avstraliji, Južni Ameriki, Kanadi in ZDA ter bil mnogokrat tudi gost pri radijskih in televizijskih oddajah doma in po svetu.

Gorenjski oktet
Gorenjski oktet sestavljajo pevci, ki so svoje izkušnje nabirali v različnih sestavih, končno pa so se odločili posvetiti izvajanju skladb, namenjenih moškim sestavom. Tako se je večina pevcev srečala in povezala že v Kranjskem oktetu, kjer je sodelovalo kar sedem izmed osmih pevcev, okoliščine pa so jih združile v novem sestavu. Osnovno vodilo sestava je prikazati in izvajati zahtevna glasbena dela domačih in tujih skladateljev. V svojem izboru posegajo tako po klasičnem repertoarju kot tudi novejših delih.

Oktet Arion
Oktet Arion je nastal iz moške sekcije Komornega zbora Orfej. Deluje od leta 2010. Umetniško vodenje skupine je prevzel Vito Žerdin, profesor glasbe.
Prvi uradni nastop so izvedli aprila 2011. Skupina, ki jo sestavljajo izkušeni pevci, ima kljub svoji mladosti za seboj že nekaj uspešnih projektov. V okviru evropskega sosedskega projekta VinoCool so ob petju napitnic doživeli vinske ceste doma in v sosednji Avstriji. Leta 2012 so nastopili na Festivalu oktetov v Kranju. Zelo so ponosni tudi na največji samostojni projekt, koncert sakralne glasbe "Musica sacra", ki so ga premierno izvedli junija 2014.

Vokalna skupina »in spiritu«
Vokalna skupina »in spiritu« deluje kot sekcija KUD France Prešeren Vojnik, ki v svojem delovanju veliko časa posvečajo petju in interpretaciji slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Poleg veselja do prepevanja želijo predstaviti kulturno dediščino na kar najbolj kvaliteten način. Pevcem je izziv, kako še bolje interpretirati in predstaviti pesem, kako podati skladbo na takšen način, da bodo poslušalci začutili vso bogastvo skromnosti naše narodne pesmi. Njihov repertoar obsega tudi druge zvrsti vokalne glasbe. Prav poseben občutek je zapeti v danosti drugačnih akustičnih razsežnosti, ki jih pevci spoznavajo z različnimi nastopi in koncerti.

Ljutomerski oktet
Ljutomerski oktet deluje neprekinjeno že od leta 1965. Od svojih začetkov pod vodstvom prof. Ivana Vrbančiča (do leta 1972) in vse do jubilejnega koncerta ob 45 letnici okteta, ko ga je vodil Mirko Prelog, je oktet opravil izjemno kulturno poslanstvo v Ljutomeru, širom po Sloveniji in tudi izven domovine. Od leta 2010 deluje oktet v prenovljeni sestavi, ki pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga v prvi vrsti nadaljuje in skrbno neguje tradicijo poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi. Posegajo pa tudi po ostalih zvrsteh vokalne glasbe, od renesance in romantike, preko spirituala in vokalnega jazza, vse do najsodobnejših del domače in tuje zborovske literature.

To je bil že drugi glasbeni večer v sklopu praznovanja in priprav v letošnjem letu, na slavnostni koncert Ljutomerskega okteta, ki bo 30.10.2015, ko bodo gostje člani Slovenskega okteta.


Več v Kultura in izobraževanje