V Radencih darovanje energije za življenje

Na krvodajalskem dopoldnevu opravljena 102 odvzema krvi

Filip Matko, petek, 19. junij 2015 ob 14:44
Krvodajalska akcija v Radencih

Krvodajalska akcija v Radencih

Vsakih pet minut v Sloveniji nekdo potrebuje kri, pa če gre za reševanje življenja nekoga v nesreči ali pa za načrtovan operativni poseg. Tako je nujno vsak dan v naši državi pridobiti 400 odvzemov krvi oziroma takšno število prostovoljnih darovalk ali darovalcev krvi, kis svojim humanitarnim poslanstvom prispevajo k ohranjanju zdravja soljudi in nenazadnje k preprečevanju smrti. Kri se še vedno ne da umetno narediti. Zato ostaja uporaba pripravkov iz krvi edina možnost izbire pri določenih oblikah zdravljenja.

Po pooblastilu države organizira prostovoljne darovalke in darovalce krvi Rdeči križ Slovenije. Tako je RKS – Območno združenje Gornja Radgona v sodelovanju s strokovno zdravstveno ekipo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pripravilo krvodajalsko akcijo v petek, 19. junija, med 7. in 12. uro v prostorih Dijaškega doma SŠGT Radenci in kar 102 prostovoljna odvzema krvi so zabeležili v tem času. Prišli so krvodajalke in krvodajalci s področja štirih krajevnih organizacij Rdečega križa v Občini Radenci: Janžev vrh, Kapela, Murščak in Radenci. Med njimi je bil rekorder iz Hrastja Mote, ki je tokrat kri prostovoljno daroval 60-tič.

Dajanje krvi je torej humano dejanje, ki temelji na načelih prostovoljnosti, brezplačnosti in  anonimnosti. Zatorej velja poziv tudi vsem, ki se doslej še niso po 18. letu odločili za prostovoljno dajanje krvi, kot tudi zahvala vsem, ki kri darujejo: »Z vami življenje teče dalje !«


Več v Kultura in izobraževanje