Gasilci s Cvena slovesno prevzeli gasilsko avtocisterno

Z novim gasilskim vozilom bodo gasilci ohranjali večjo požarno varnost v kraju Cven in širšem območju Prlekije

Jože Žerdin, nedelja, 21. junij 2015 ob 12:37
Prevzem avtocisterne na Cvenu

Prevzem avtocisterne na Cvenu

Pri gasilskem domu na Cvenu je v soboto, 20. junija, potekla svečana slovesnost ob prevzemu in blagoslovu gasilske avtocisterne GVC 16/60. Gasilske slovesnosti se je udeležilo veliko število uniformiranih gasilcev iz Gasilske zveze Ljutomer in sosednjih društev.

Med pomembnimi gosti na prireditvi so bili predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus, ki je zastopal tudi Gasilsko zvezo Slovenije, podpredsednik Gasilske zveze Ljutomer Jernej Horvatič, častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi, podžupan občine Ljutomer Boro Zemljak in drugi gostje ter vaščani Cvena.

Prelomnica za gasilce iz Cvena je bilo leta 1995, ko so uvideli, da za uspešno intervencijsko delo potrebujejo tudi cisterno za prevoz požarne vode, z namenom hitrejšega ukrepanja, ki jim je služila mnogo let, a leta so naredila svoje. Gasilci s Cvena so se sredi lanskega leta začeli pogovarjati o posodobitvi voznega parka – novejši avtocisterni, katera jim je bila ponujena iz voznega parka PGD Ljutomer. Gasilci s Cvena so staro cisterno, kljub ideji, da bi jo obdržali kot arhivska vrednost, predali gasilskemu društvu Maglaj iz Bosne in Hercegovine, ki je ob neurjih in poplavah ostalo brez opreme in doma. Tako so se spletle meddržavno gasilske vezi iz PGD Maglaj iz Bosne in Hercegovine in PGD Cven, pri čemer so gasilci s Cvena danes ponosni, da so lahko v najhujših primerih pomagali gasilcem iz Bosne in Hercegovine.

Letos so gasilci s Cvena napeli vse sile in od PGD Ljutomer, v gasilsko garažo PGD Cven pripeljali rabljeno avtocisterno TAM GVC 16/60. Ko so vozilo prevzeli, so si zadali nalogo, da bodo vozilo primerno obnovili, kar so tudi storili. Tako so vozilo na novo pobarvali in mu dali pravi gasilski izgled z gasilskimi nalepkami. Vozilo je opremljeno s 6 tisoč požarne vode, vodni požarni top za gašenje na večje razdalje, dihalni aparati in druga oprema za gašenje notranjih in zunanjih požarov. Čeprav so vozilo obnovili s prostovoljnim delom, so pokazali svojo iznajdljivost, pri čemer jim bo avtocisterna služila še naslednjih 20 let. Ampak glede na delavnost gasilcev s Cvena se ni za bati, da jim ne bi uspelo vozila tudi dokončno opremiti.

Da so gasilci dobili sodobno gasilsko vozilo gre velika zahvala občanom Cvena, Upravi za zaščito in reševanje, svoj delež pa je primaknila občina Ljutomer iz naslova preventivne dejavnosti. Kot je povedal predsednik PGD Cven Peter Puconja so gasilci v svoji bogati zgodovini postavili pomembne mejnike, ena od teh je nedvomno prevzeta avtocisterna, kar jim bo odslej omogočala lažje in hitrejše intervencije na področju požarov, poplav in drugih elementarnih nesreč.

Ob prevzemu vozila so se gasilci zahvalili botrom in donatorjem. Bronasti botri so bili: Zdenko Kolbl, Franc Marinič, Miro Kukol, Domen Nemec, Jože Puconja, Dani Kosi, Miha Sovič, Igor Makoter, Denis Kosi, Darko Babič, Samo Škerget, srebni botri so bili: Boris in Sonja Rus, Robi Nemec, Branko Macun, zlati botri pa so bili: Boro Zemljak, Robert Sever, Peter Puconja in Marko Vargazon, donatorja pa podjetje Makoter d.o.o. Cven in podjetje Farmetch Ljutomer.

Ob tej priložnosti so bila najzaslužnejšim gasilcem podeljena gasilska priznanja Gasilske zveze Slovenije. Gasilsko plamenico prve stopnje so prejeli Mirko Kukol, Zdenko Kolbl, Branko Macun, gasilsko odlikovanje druge stopnje je prejel Janko Sabotin, gasilsko odlikovanje prve stopnje Vlado Gjörek in Franc Macun. Gasilska zveza Ljutomer je gasilskemu društvu Cven ob novi pridobitvi podelila priznanje.

Na slovesnosti ob prevzemu vozila je bilo najbolj slovesno, ko so vozilo uradno predali svojemu namenu. Predsednik PGD Cven Peter Puconja je predal ključe vozila poveljniku društva Zdenku Kolblu, nato je ključe prevzel šofer Robert Nemec, ki je vozilo prižgal in vklopil za trenutek utripajoče sirene ter dal znak, da je vozilo primerno in pripravljeno za intervencije. Kulturni program so obogatili najmlajši s pesmijo z naslovom Novi avto in hudomušno deklamacijo gasilec Jaka. Blagoslov avtocisterne je opravil duhovni pomočnik v župniji Ljutomer msgr. Izidor Veleberi. Po slovesnosti je sledila prava vaška gasilska veselica za kar je poskrbel ansambel Mlada Prlekija in gasilci so se poveseli novi pridobitvi.


Več v Kultura in izobraževanje