Devet kotlov kisle žüpe v radenskem parku

Radenci: Devetnajsto tekmovanje ob občinskem prazniku

Filip Matko, ponedeljek, 22. junij 2015 ob 16:58
Zmagovalca ekipe Žüpa s pakla

Zmagovalca ekipe Žüpa s pakla

Turistično društvo Radenci je v soboto, 20. junija, v okviru prireditev ob občinskem prazniku Občine Radenci pripravilo in izvedlo tradicionalno tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe. V radenskem parku, tik restavracije Park, se je razpostavilo devet ognjišč oziroma kurišč, nad njimi pa stojala s kotlički za kuhanje. Kajti tokrat je sodelovalo devet tekmovalnih ekip.

Organizatorji so pripravili za tekmovalke in tekmovalce osnovna živila za pripravo žüpe, udeleženci sami pa so se oskrbeli z lastnimi recepti ter »skrivnostnimi« dodatki. To so bili: ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci (Kevin Lackovič in Renato Rac), ekipa Turističnega društva Majolka Orehovski vrh (Stanka Kralj, Anka Mlinarič in Marija Slavič), ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Radenci - Boračeva (Zvone Benko in Branko Trstenjak), ekipa Kluba Soča - gostilna Črešnjevci (Marjan Hamler in Evgen Podlesek), ekipa Kava Bar Lovec iz Veščice pri Ljutomeru (Ivek Falt in Dušan Kermek), ekipa Žüpa s pakla - radenska mladina (Martin Belak in Nik Gorjak), ekipa DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci (Verica Lipič in Mojca Kumlanc), ekipa Društva za osteoporozo Pomurja (Rezka Arnold in Darinka Cep) ter ekipa St. Pavli boys (Günter Bunge in Andrej Gjureč).

Njihovo delo je ves čas, od 10. do 13. ure vestno spremljala tekmovalna komisija v naslednji sestavi: Zdenka Tompa, Ida Mir in Aleš Kaučič. Le-ti so poizkusili tudi vzorce vseh devetih žüp ter določili trojico najboljših. Ob županu Občine Radenci, Janezu Rihtariču, je priznanja za sodelovanje ter priložnostna darila razdelila predsednica Turističnega društva Radenci Karmen Kaučič Žibret. Šest sodelujočih ekip je osvojilo četrto mesto na tekmovanju, najboljši pa so se razvrstili takole: 1. mesto ekipi Žüpa s pakla - radenski mladini, 2. mesto ekipi Kava bar Lovec iz Veščice pri Ljutomeru in 3. mesto ekipi PGD Radenci - Boračeva. Vendar je devet kotlov žüpe vsekakor bilo premalo za vse zainteresirane tega dne v parku.


Več v Družabno