Pomurski sejem je predstavil rezultate letošnjih ocenjevanj kakovosti

Na ocenjevanjih se pojavlja vse več manjših proizvajalcev z visokokakovostnimi izdelki

Branko Košti, torek, 23. junij 2015 ob 17:25
Predstavili rezultate ocenjevanj kakovosti

Predstavili rezultate ocenjevanj kakovosti

Na Pomurskem sejmu so v ponedeljek, 22. junija, predstavili rezultate letošnjih mednarodnih ocenjevanj mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač ter embaliranih vod in ocenjevanj svežega mesa ter mesnih izdelkov. Skupna ugotovitev vseh ocenjevalnih komisij je, da število ocenjenih izdelkov ostaja približno enako, se pa spreminja struktura proizvajalcev. Na ocenjevanjih se pojavlja vse več manjših proizvajalcev, katerih izdelki pa dosegajo zelo visoko kakovost.

Najvišja priznanja, »Šampion kakovosti« (izdelki s trikratno zaporedno Zlato medaljo), v kategoriji svežega mesa in mesnih izdelkov, je komisija pod vodstvom prof. dr. Božidarja Žlendra, dodelila Pivka Perutninarstvu za Pivka piščančjo hrenovko, Predelavi mesa in prozvodnji mesnih izdelkov Peloz d.o.o. za Divjega prašiča klobaso in Prekmurski šunki, Kodila d.o.o. Podeljena so bila še posebna priznanja in sicer je Perutnina Ptuj d.d. prejela Priznanje za inovatorstvo, Pivka Perutninarstvo d.d. Priznanje za varne mesnine, posebnega priznanja za konzervirano meso pa je bil deležen Kuhan pršut proizvajalca Mesarstvo Oblak d.o.o. Perutnina Ptuj d.d. je prejela še Priznanje za tržno ponudbo svežega mesa.

Posebno priznanje na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov, je komisija s predsednikom prof. dr. Bogdanom Perkom, soglasno podelila proizvajalcu Kärtnermilch reg. Gen. N. b.H za izjemno kakovost njihovega programa sirov, naziv Šampiona pa so prejeli Eko mascarpone Biotehničnega centra Naklo, Bio+Sennerkäse 50 %i.tr. K'artnermilch, Panirani camembert Koka d.d. Varaždin, MU Cuisine Sir za žar z drobnjakom Ljubljanske mlekarne d.d. Kisla smetane Mileram Mlekarne Celea d.o.o., UHT Kozje mlijeko, Mliječni puding sa šlagom - čokolada in Vindino – mliječni desert lješnjak-čokolada Vindija d.d.

Sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode je ocenjevala komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Hribarja, kateri je kot posebnost letošnjega ocenjevanja izpostavil prisotnost novih proizvajalcev sokov iz domačih surovin in pohvalil prizadevanja manjših predelovalcev sadja, predvsem jabolk, ki želijo razširiti svojo ponudbo s sokovi, nektarji in pijačami. Najvišja priznanja, Šampion kakovosti, so prejeli: Fructal sadni sirup iz limon z okusom mete in melise ter Fructal Natura 100 % sok – rdeča pesa Fructal živilske industrije d.d., Voda 902 z okusom bezga Gostinstva iz polnilnice izvirske vode 902, Zavolovšek Matjaž s.p. in Zelenjavni sok iz rdeče pese z dodatkom medu, Presad d.o.o.


Več v Gospodarstvo