Otvoritev novih klubskih prostorov Radiokluba Ormož

Ob svoji 51. obletnici delovanja so na vrhu hriba Veliki Brebrovnik postavili brunarico in antenske stolpe in s tem pridobili zelo dobro lokacijo, s katere je mogoče vzpostavljati radijske zveze z radioamaterji po Sloveniji, Evropi in tudi po širnem svetu

Prlekija-on.net, torek, 23. junij 2015 ob 20:43
V soboto, 20. junija, so člani radiokluba Ormož (S59DIQ) pripravili tako imenovani »Hamfest«, oziroma radioamatersko druženje ob otvoritvi novih prostorov Radiokluba Ormož v Velikem Brebrovniku.

Radioklub Ormož s svojim delovanjem pokriva področja občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, šteje pa 40 članov. Do sedaj so svoje klubske prostore imeli v Domu društev v Ormožu, ki pa za tako dejavnost niso bili najbolj primerni, saj sama lokacija ni omogočala dobrih pogojev za razširjanje radio-frekvenčnih valov. Ob svoji 51. obletnici delovanja so ob veliki pomoči občine Ormož in podjetij ter posameznikov iz okolice na vrhu hriba Veliki Brebrovnik postavili brunarico in antenske stolpe in s tem pridobili zelo dobro lokacijo, s katere je mogoče vzpostavljati radijske zveze z radioamaterji po Sloveniji, Evropi in tudi po širnem svetu. Seveda je to odvisno, na katerem frekvenčnem področju se radijske zveze vzpostavljajo.

Sam dogodek ob otvoritvi se je pričel ob 10.30 uri. Na začetku uradnega dela je vse navzoče pozdravil predsednik Radiokluba Ormož, Niko Gaberc in opisal dejavnosti, ki so bile potrebne, da je ta objekt nastal. Nastajanje in urejanje objekta je trajalo 2 leti, so pa radioamaterji veliko dela opravili kar sami, za večja dela pa seveda najeli okoliška podjetja in podjetnike. Objekt je sestavljen iz dveh kontejnerjev in lesenega ostrešja, ki je postavljeno na betonsko ploščo, fasada pa je izdelana iz lesenih brun. Zraven sta postavljena dva samostoječa antenska stolpa na katerih so že nameščene nekatere antene, v prihodnje pa sledi namestitev še več anten, ki so potrebne za oddajanje na različni frekvenčnih področjih. Tako bodo lahko radioamaterji Radiokluba Ormož svoje delovanje razširili še na druga radioamaterska področja, na katerih zadnja leta niso bili toliko aktivni kot v glavni dejavnosti »lovu na lisico« ali amaterski radiogoniometriji, to je iskanju skritih oddajnikov na določenem terenu. Seveda te dejavnosti ne bodo zanemarili, vendar se jim z novim objektom odpirajo nove priložnosti.

Nato je vse navzoče nagovoril predsednik krajevne skupnosti Miklavž pri Ormožu, Franc Trstenjak, v kateri se nahaja tudi kraj Veliki Brebrovnik, ter čestital članom Radiokluba za to novo pridobitev. Povedal je, da je na začetku bil malo skeptičen, kako bi lahko na taki parceli nastal objekt, kot so mu ga radioamaterji predstavili v načrtih, vendar je sedaj prijetno presenečen, da celotna konstrukcija zgleda tako lično in primerno za ta okoliš.

Na tej lokaciji se od pričetka letošnjega leta nahajajo tudi komunikacijske naprave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, katere uporabljajo gasilci in enote Civilne zaščite za komunikacijo na terenu ob naravnih in ostalih nesrečah. V ta namen je spregovoril tudi predsednik Gasilske zveze Ormož, Dejan Jurkovič ter poudaril predvsem kaj pomeni ta oddajna lokacija za gasilce Gasilskih zvez Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Do sedaj, ko so te naprave bile nameščene na Humu pri Ormožu, je namreč bila pokritost s signalom na področju zahodno od Velike Nedelje in predvsem v občini Sveti Tomaž izredno slaba, zato gasilci ob intervencijah velikokrat niso mogli komunicirati s Centrom za obveščanje 112 Ptuj preko teh zvez. Sedaj je stanje veliko boljše in s tem se je izboljšalo tudi stanje na področju zaščite in reševanja človeških življenj in lastnine.

Celoten objekt je na koncu »požegnal« tudi župnik Janko Štampar iz Velike Nedelje, ki je tudi sam radioamater in član ormoškega radiokluba ter dejal, da naj ta objekt služi predvsem kot hiša, kjer se zbirajo dobri ljudje in širijo glas o naših krajih širom v svet.

Kot pa se spodobi ob odprtju takega objekta v Prlekiji, je prisotne nagovoril tudi Predsednik Naše republike Prlekije, Milan Belec in minister Nandek, ki je na koncu povedal pesem, ki je nasmejala vse prisotne.
Po uradnem delu je sledilo druženje gostov in radioamaterjev Radiokluba Ormož ter bližnjih in daljnih radioklubov: Varaždin, Mursko Središče, Ptujska Gora, Ljutomer, Slovenske Konjice, Slovenska Bistrica,… ob žlahtni kapljici in dobrotah iz žara. Člani Radiokluba Ormož želijo tradicijo druženja na tej prečudoviti lokaciji nadaljevati z vsakoletnim »Hamfestom« v tem terminu, ki tudi obeležuje nastanek njihovega radiokluba leta 1964.

Pripravil: Niko Gaberc


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje