Tradicionalni Pohod od kleti do kleti DV Mala Nedelja

Malonedeljski vinogradniki so bili na ptujskem Grajskem ocenjevanju vin izjemno uspešni

Branko Košti, petek, 26. junij 2015 ob 13:49
Pohod od kleti do kleti

Pohod od kleti do kleti

Več kot sto ljubiteljev narave, prleške kulinarike in žlahtne vinske kapljice, je praznični dan državnosti preživelo na, s soncem obsijanih, vinorodnih gričih vasi Moravci v Slov. goricah. Odzvali so se namreč prijaznemu povabilu vinogradnikov, članov Društva vinogradnikov Mala Nedelja, katero je tudi ob letošnjem prazniku pripravilo tradicionalni Pohod od kleti do kleti.

Pohodniki so se na skoraj celodnevno potepanje med vinogradi in kletmi, podali izpred Turistične kmetije Žinko. Niso niti še dobro pretegnili nog, že so se znašli pred prvo kletjo s široko odprtimi vrati – s svojimi odličnimi vini je postregel eden najboljših vinogradnikov tega področja, Danijel Horn z družino. Dobro vino in kulinarične dobrote, so kmalu hitreje pognale kri po žilah, k popolnemu vzdušju so pripomogli še zvoki kar nekaj frajtonaric in že je prišel čas slovesa od gostoljubne družine Horn. Nadaljna pot je pohodnike, z njimi sta bili tudi Vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina VIII - Danijela Rožman in Vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Anja Trstenjak, pripeljala v zaselek Pistike, do kleti družine Ludvika Horvatiča, kjer so jih gostitelji prav tako bogato pogostili s hrano in seveda pijačo.

Naslednji postaji na veseli poti sta bili v Spodnjem moravskem vrhu, ob odprtih kleteh družin Stanka Filipiča in Davida Soveca. Tukaj je bilo razpoloženje že na višku in kar težko se je bilo odločiti za povratek na izhodiščno mesto, tudi noge so bile že nekoliko težje, pa vendar so uspešno, ob ritmih frajtonaric, premagali že zadnji vzpon do TK Žinko, kjer je bila že nared še ena kulinarična specialiteta - odličen bograč, kakršnega znajo pripraviti le lovci LD Mala Nedelja.

Po krajšem oddihu je prišel na vrsto še slovesni del vsakoletne prireditve, uvod v katerega je bil prihod vinskih kraljic, ki sta se na prizorišče pripeljali v eni najlepših kočij, kar jih ta trenutek vozi po slovenskih cestah. Vinski kraljici Martina VIII in kraljica Radgonsko-kapelskih goric Anja Trstenjak sta, ob pomoči predsednika DV Mala Nedelja Antona Žinka, podelili medalje za dosežene rezultate na letošnjem društvenem ocenjevanju vin, katero je bilo izvedeno 26. marca. Kljub, za vinogradnke zelo neprijaznemu vremenu v letu 2013, so člani DV Mala Nedelja, dosegli glede na razmere, maksimalno dobre rezultate, kar je že na samem ocenjevanju poudaril predsednik ocenjevalne komisije mag. Anton Vodovnik. Še posebej pa je povezovalka Breda Žunič izpostavila rezultate letošnjega Grajskega ocenjevanja vin na Ptuju, kjer so vina malonedeljskih vinogradnikov dosegla izvrstne rezultate. Od 16 ocenjenih vzorcev, jih je kar deset prejelo Zlate, šest pa Srebrne medalje. Dve vini pa sta bili deležni dvojnih najvišjih priznanj Grajskega ocenjevanja: Muškat Otonel vinogradništva Avos Kocuvan iz Sovjaka, je bil ocenjen z 18,26 točk in si prislužil Zlato amforo, za svoje Knezovo vino pa ga je izbral ptujski knez. Zlato amforo je prejel še Laški rizling ledeno vino (tudi Prešernovo vino, saj je bilo grozdje potrgano na Prešernov dan leta 2012). To enkratno vino Vinogradništva Horn iz Moravec, je prejelo izjemno visoko oceno, 19,50 točk in je postalo tudi prvak grajskega ocenjevanja po izboru novinarjev.

Ob zaključku slovesnega dela so skupno nazdravili lanskoletnim uspehom z željo, da bo letošnje leto vinogradnikom prijaznejše, kar bi prav gotovo še izboljšalo kvaliteto vin letošnjega letnika. Sledila je prešerna zabava s pesmijo in plesom do večernih ur.


Več v Družabno