V Babincih je zmagala ekipa kuharjev iz Veržeja

Bogračfesta se je udeležilo kar 18 ekip kuharjev amaterjev

Jože Žerdin, petek, 26. junij 2015 ob 18:59
Zmagala je ekipa kuharjev iz Veržeja

Zmagala je ekipa kuharjev iz Veržeja

Med poletne prireditve na prostem prav gotovo sodi tudi kuhanje bograča na odprtem ognju, kajti ta jed je med Prleki in Prekmurci zelo priljubljena, zato so v Babincih v Baru M-Power v četrtek, 25. junija, pripravili že četrti Bogračfest, oziroma kuhanje bograča na odprtem ognju.

Bogračfesta se je udeležilo kar 18 ekip kuharjev amaterjev in sicer so kuhale mešane ekipe iz Prlekije, Prekmurja in Podravja. V Babincih se za kuhanje bograča odločajo, da ta nekdanja jed naših prednikov ne bi šla v pozabo, po njej pa segajo tudi že najmlajši. Samo kuhanje bograča je potekalo tri ure in pol. Organizator jim je dal sestavine, svinjsko in goveje meso, divjačino, zelenjavo, kamor sodi še krompir, a začimbe so si ekipe  izbrale vsaka po svojem receptu. Kuhanje bograče je potekalo na odprtem ognju, kjer so nekatere ekipe kuhale jed z drvmi, spet druge ekipe pa s plinom.

Sicer pa se je bogračfest v Babincih že dodobra uveljavil in vsako leto se prijavi vse več ekip. Po kuhanju bograča je komisija strokovnjakov za kulinariko, katero je vodil Štefan Sraka ocenila vse kuhane vzorce bograča. Ocenjevala se je priprava pred kuhanjem, urejenost prostora, urejenost kuharja. Rdeča nit ocenjevanja pa je slonela na okusu, barvi in vonju. Ob koncu so kuharji skuhani bograč razdelili med obiskovalce, pri čemer se je lahko vsak prepričal, kateri bograč je bil naj bograč. Najboljši bograč je v Babincih skuhala ekipa kuharjev iz Veržeja, ki je prejela glavno nagrado in sicer apartma za tri osebe sedem dni v Škrapavcu, na drugem mestu je pristala ekipa Šank Kvintet iz okolice Ormoža in Ptuja, tretje mesto pa je pripadlo ekipi kuharjev Fortuna bar Veržej.

e v sredo pa je Barovka Suzana Zeković v baru stregla obiskovalcem, kjer je potekala prireditev Žur pozdrav poletju. Skupaj s hostesami je stregla od 18. ure naprej, obiskovalce pa sta zabavala DJ-a Metody in Denis-s.


Več v Družabno