V Društvu za osteoporozo Ljutomer odkrivali bisere Moravske

Na tridnevnem izletu so spoznavali kulturne in naravne znamenitosti Češke

Prlekija-on.net, nedelja, 28. junij 2015 ob 11:05
Biseri Moravske

Biseri Moravske

Društvo za osteoporozo Ljutomer, se je tudi letos v začetku junija odpravilo na izlet. Letos so na tridnevnem izletu odkrivali bisere Moravske, saj so se podali na Češko in med drugim obiskali mesta Brno, Slavkov, Olomouc, Litomyšl, Lednice in Valtice.

Iz Ljutomera so se podali preko Avstrije, mimo Dunaja proti češki meji. Dopoldan so prispeli v glavno mesto Moravske – Brno. Tam so si ogledali znamenitosti, kot so zelenjavna tržnica s Parnasovskim vodnjakom, kapucinska cerkvena grobnica, Trg svobode, ... Sprehodili so se skozi zgodovinsko jedro z osrednjim trgom in neogotsko katedralo sv. Petra in Pavla, staro in novo mestno hišo, ... Tam so imeli možnost vzpona na grad Špilberg, ki dominira na vzpetini nad starim jedrom in velja za zaščitni znak mesta. Obiskali so Villo Tugendhat, ki je ikona moderne arhitekture. Med vodenin ogledom so spoznali celotno poslopje, od t.i. tehničnega nadstropja s kotlovnico, strojnico in temno sobo do bivalnih prostorov v dveh nadstopij. Ogledali so si tudi vrtove.

Nato so se zapeljali do bližnjega kraja Slavkov u Brna (nemško Austerliz). Tam so si ogledali spomenik na bojnem polju iz znamenite Napoleonove bitke ali zgodovinsko bolj poznane kot bitke treh cesarjev pri Austerlizu. Sprehodili so se tudi do grajskega kompleksa in si vzeli čas za občudovanje izjemnih vrtov v francoskem stilu.

Drugi dan so se v Olomouc, ki je prava zakladnica kulturnih in zgodovinskih spomenikov. Ogledali so si nekaj  najpomembnejših, kot so romanska Premyslova palača, filharmonija, terezijanska zbornica, katedrala sv. Venčeslava, baročni vodnjaki, ... V prostem času so lahko tudi sami odkrivali lepote tega slikovitega baročnega mesteca, številne uličice in majhne trge s fontanami, ...

Popoldne so se zapeljali še do mesta Litomyšl, kjer so si ogledali osrednji trg s spomenikom Bedrichu Smetani, staro in novo mestno hišo, hišo dveh vitezov, ... Najbolj impozantna stavba v mestu pa je renesančni dvorec, ki je tudi na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine. Leta 1824 se je v pritličju nekdanje grajske pivovarne rodil skladatelj Bedrich Smetana. Ogledali so si lepo urejen muzej, ki predstavlja skladateljevo življenje vse od otroštva.
 
Zadnji, tretji dan jih je pot vodila v Lednice. Ogledali so si grad Liechtenstein, ki je prav tako pod zaščito UNESCA, očaral pa jih je z izjemno bogato opremljeno notranjostjo ter izjemnimi rezbarijami. Tudi razsežen romantični krajinski park ob dvorcu jih ni pustil ravnodušne. V parku se nahaja zelena hiša, "minaret", jahalna dvorana, ..  Bližnje Valtice so z Lednicami povezane z več km dolgo "lipovo avenijo" in skupaj tvorita zaokroženo celoto kulturne krajine. V središču Valtic se nahaja izjemna baročna rezidenca knezov Liechtenstein. Načrte zanjo je izdelal dunajski arhitekt Johann Bernhard Fischer von Erlach v začetku 18. stoletja. Tu je še mogočna župnijska cerkev, Dianin tempelj, Belvedere, ... Nazadnje je sledil še obisk ene izmed kleti v bližini in pokušnja lokalnih vin. Po ogledih so se nato vrnili v Slovenijo.


Več v Družabno