Poletni tabor »Pogum za spremembe« letos v Prlekiji

Aktivistični tabor za samoorganizacijo prekarcev se bo odvijal v Cezanjevcih pri Ljutomeru med 3. in 5. julijem 2015

Prlekija-on.net, torek, 30. junij 2015 ob 11:56
Tabor 2013 na Koroškem, ko je bil gost zdajšnji premier dr. Miro Cerar

Tabor 2013 na Koroškem, ko je bil gost zdajšnji premier dr. Miro Cerar

Bliža se poletni tabor Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, ki ga letos organizirajo v Prlekiji - v Cezanjevcih pri Ljutomeru med 3. in 5. julijem 2015. Celoten program se bo odvijal v apartmajskem naselju Silva, kjer nudijo tudi možnost nočitev za 50 gostov, skupaj pa pričakujejo preko 100 gostov.

Tabor bo naslavljal perečo problematiko prekariata, prekatizacije in espeizacije trga dela, ključna pa bo ideja, da se morajo prekarni delavci začeti med seboj povezovati, organizirati in zahtevati spoštovanje svojih pravic.

Skozi celoten vikend se obeta kar nekaj posameznih dogodkov, izpostvljamo dva:

- v petek 3.7. ob 19.00 organizirajo Okroglo mizo na temo: »Dostojno delo za vse generacije« z naslednjimi gosti: Tone Partljič (pisatelj in bivši poslanec DZ), Nataša Trček (glavna inšpektorica RS za delo), Jelena Aščič (novinarka RTV, prekarka) in Branimir Štrukelj (glavni tajnik SVIZ Slovenije, sindikalist). Skupaj z gosti bodo odpirali vprašanja: Kakšna je vloga medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja? Kam vodi težnja po fleksibilizaciji vsega in vsakogar? Je prekariat domena mladih, ali je v zadnjih letih prežel celotno sfero delovno aktivnega prebivalstva? Še več, posega tudi med dijake, študente in upokojence? Kakšna je pri tem usoda migrantskih delavcev in kakšna Slovencev, ki množično razmišljajo o selitvi v tujino? Kaj lahko na tem področju naredijo državni organi in kakšna je vloga sindikalnega organiziranja. Dogodek bo namenjen vsem obiskovalcem in bo brezplačen.

- v soboto 4.7. ob 19.00 je na sporedu: forumska predstava z naslovom Zaigrano delo. Izvedla jo bo gledališka skupina zaTO, ki deluje znotraj Gibanja. Omenjena gledališka skupina ima v naslednjih mesecih predvidenih preko 15 predstav širom Slovenije in skozi predstavo izraža problem prekarizacije delavcev. Predstava bo namenjena vsem obiskovalcem in bo brezplačna.

Aktualizacija »prekarnih« delavcev v medijih je iz meseca v mesec večja, zato se trudijo vse »prekarce« združiti pod eno organizacijo, kjer bodo imeli zaščito, se bodo lahko uprli morebitnemu izkoriščanju in tako na trg delovne sile stopili močnejši. Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je že nekaj let glavni borec za zaščito »prekarcev« in njihovih pravic. V kolikor ste v njihovem trudu prepoznali pomen, bodo zelo veseli vsakršne pomoči.

Več o dogajanju lahko najdete na spletni strani www.socialna-druzba.si in na FB-ju: https://goo.gl/JlNrtE.

Tabor Pogum za spremembe


Več v Kultura in izobraževanje