Prijazno okolje za gospodarstvenike

V času gospodarske krize in ob sprejetju zakona o razvojni pomoči pomurski regiji je župan Svetega Jurija ob Ščavnici Anton Slana sklical gospodarstvenike in predstavil načrte občine, s katerimi bodo pomagali k razvoju predvsem malega gospodarstva.

sreda, 18. november 2009 ob 07:40

Oljarna Kocbek je na pravi poti

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici je kar nekaj samostojnih podjetnikov s tradicijo, župan Slana pa je kot primer dobre prakse izpostavil oljarno Kocbek, ki letos praznuje 80 let delovanja. "Sama dejavnost Gorazda Kocbeka je hvaležen primer, kako je mogoče tudi v našem okolju ob predpostavki podjetnosti, inovativnosti, duhovitosti, iskanja tržnih priložnosti doseči sinergijske učinke dejavnosti," je povedal Slana.

sreda, 18. november 2009 ob 07:35

Pričetek delovanja mlekomata

V soboto, 14. novembra je v Ljutomeru pričel delovati mlekomat, katerega lastnik je kmetija Kosi iz Ključarovec. Danes so obiskovalci lahko mleko dobili brezplačno. Na otvoritvi sta bila prisotna tudi ljutomerski  in veržejski župan Franc Jurša in Slavko Petovar.

sobota, 14. november 2009 ob 11:5311

Leta 2014 voda v vsak pomurski dom

V Ljutomeru so včeraj pripravili razširjeno sejo predsedstva sveta Pomurske razvojne regije, ki se je je udeležil tudi minister za okolje in prostor Karl Erjavec. Govorili so o uskladitvi aneksa k osnovni pogodbi o izgradnji in obratovanju ter skupnem upravljanju regionalnega sistema oskrbe prebivalstva s pitno vodo Pomurja. Omenjeni projekt je vključen tudi v zakon o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015.

sobota, 14. november 2009 ob 07:10

(Ne)propad vinogradnika

V tednu, ko goduje sv. Martin in ko se končuje obdobje martinovanj, je pravi čas, da nekoliko več besed namenimo vinogradništvu. Nekdaj donosna kmetijska panoga v zadnjih letih doživlja črne čase, tudi prihodnost ni nič kaj vzpodbudna. Nizke odkupne cene grozdja in vina ter vsako leto dražja fitofarmacevtska sredstva in goriva so pahnili vinogradništvo v nezavidljiv položaj. Predvsem na štajersko-prleškem območju, saj je dejstvo, da bela vina v primerjavi z rdečimi izgubljajo veljavo ...

petek, 13. november 2009 ob 07:064

Mlekomat tudi v Ljutomeru

V četrtek, 12. novembra so v Ljutomeru na tržnici postavili mlekomat, kjer bo odslej možno kupiti sveže kravje mleko. Lastnik mlekomata je kmetija Kosi iz Ključarovec, mleko v mlekomatu pa je pravtako iz njihove kmetije. Mlekomat bo pričel delovati v soboto okrog desete ure zjutraj, do takrat pa bodo potekala testiranja.

četrtek, 12. november 2009 ob 16:0817

Ljutomerske volilne enote ostajajo nespremenjene

Občina Ljutomer ima nekaj več kot 12 tisoč prebivalcev, na podlagi Zakona o lokalnih volitvah pa svetnike v občinski svet volijo po proporcionalnem načelu. Prve volitve v ljutomerski občinski svet, po uvedbi lokalne samouprave, so v občini potekale v eni volilni enoti, v letu 1998 pa je bil sprejet odlok o določitvi volilnih enot v občini Ljutomer, ki še vedno velja in v katerem so za območje občine bile določene tri volilne enote.

sreda, 28. oktober 2009 ob 07:04

(Ne)jasna Prlekija

Geografske meje Prlekije so zelo zanimiva in za diskusijo prav primerna zadeva. Širijo in ožijo se pač tako, kot to ustreza političnim veljakom ali kakšnim drugim interesom določenih skupin. Naši daljni predniki, predvsem intelektualci, so govorili in v svojih delih skrbno zapisali, da je Prlekija pokrajina med rekama Dravo in Muro.

petek, 23. oktober 2009 ob 07:0716

Prepletanje prleških in ormoških projektov

Vladni predlog zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju od 2010. do 2015. leta je naletel na neodobravanje ormoškega župana Alojza Soka, saj so v ta zakon vključene nekatere prleške občine, ki spadajo pod Pomurje.

četrtek, 22. oktober 2009 ob 07:082

Galerija velikanov v kulturnem centru

Župan Svetega Jurija ob Ščavnici Anton Slana in direktor projektantskega podjetja Atelje Dialog iz Maribora Vojko Pavčič sta na javni predstavitvi zainteresirano javnost podrobneje seznanila s potekom gradnje kulturnega doma s kulturnopromocijskim centrom, ki ga bodo prihodnje leto gradili v središču Svetega Jurija ob Ščavnici, tam, kjer je nekoč stala stara osnovna šola.

petek, 9. oktober 2009 ob 10:252