Pritrkovanje v veržejski župnijski cerkvi

V Veržeju v Prlekiji stoji župnijska cerkev, ki je posvečena svetemu Mihaelu. Cerkev je sicer bila v zadnjem času večkrat obnovljena. V župnijskem zvoniku so nameščeni trije zvonovi, ki tehtajo okoli 900, 350 in 200 kilogramov, kateri so liti iz brona in iz njih se sliši glas zvona daleč na okrog po Prlekiji in Prekmurju.

četrtek, 9. maj 2013 ob 08:47

Pomurska »Evropska vas« v Murski Soboti

Šola za ravnatelje je skupaj z Ministrstvom za šolstvo in šport Republike Slovenije pripravila tudi v tem šolskem letu Projekt »Evropska vas«, kjer je za Pomursko regijo bila nosilec projekta Osnovna šola II Murska Sobota.

sreda, 8. maj 2013 ob 13:39

Izšla monografija Vladimirja Potočnika

Ob izidu monografije akademskega slikarja, mag. Vladimirja Potočnika st., ki je izšla ob njegovi 70-letnici, je Splošna knjižnica Ljutomer pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili slikarjevo dolgoletno delo.

sreda, 8. maj 2013 ob 13:27

Na cerkvenem trgu obnovljen kip svetega Florjana iz leta 1797

Zgodovinski viri mesta Lendava navajajo, da je mesto Lendava pogorelo in od takrat so se meščani mesta Lendave zaobljubili, da bodo na cerkvenem trgu ob cerkvi svete Katarine v Lendavi postavili steber in kip svetega Florjana, da se mu bodo lahko vsako leto priporočili, da bo mesto varoval pred ognjem.

torek, 7. maj 2013 ob 23:32

Nova gasilska pridobitev za gasilsko društvo Boreci

V okviru Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru že več kot 80 let deluje Prostovoljno gasilsko društvo Boreci, ki je osrednje društvo v Gasilski zvezi Križevci pri Ljutomeru. Gasilci iz Borecev so se odločili in kupili novo moštveno gasilsko vozilo, pri čemer so svoj vozni park še okrepili.

torek, 7. maj 2013 ob 22:355

Bogata kulinarična razstava na Grüntu na Cvenu

V Turističnem društvu Cven v občini Ljutomer se zavzemajo za ohranitev kulinarike, ki je še posebno ohranjena v tem delu Prlekije na Murskem polju. Njihove babice že stoletja v domačih krušnih pečeh pripravljajo okusne cvenske pogače, kot so denimo kvasenice ali postržjače. Gre za jed, ki so jo nekoč pripravljali za večje praznike, kot so denimo kmečka opravila.

torek, 7. maj 2013 ob 22:32

Dijaki Gimnazije Ormož spoznavali pravice do potovanja in zmagali

Ormoški gimnazijci so izmed mnogih projektov, ki so si jih zadali to leto, zopet bili uspešni tudi na natečaju Evropa v šoli. Z učenci Osnovne šole Gorišnica in dijaki Gimnazije Ptuj so združili znanje s kreativnostjo in zmagali v skupnem projektu. Na povezovalnem natečaju Kot evropski državljan pravice in priložnosti imam – kako dobro jih poznam? so tako dobili znak najbolj ustvarjalne šole na natečaju Evropa v šoli 2012/2013.

torek, 7. maj 2013 ob 18:07

Pričenja se Teden Rdečega križa 2013

Osmega maja 1828 se je v Ženevi rodil Henry Dunant, ki je pri svojih 35 letih dal pobudo (s knjigo »Spomin na Solferino« !) ter pomagal ustanoviti najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu – Rdeči križ. Tako je 8. maj vsako leto Svetovni dan Rdečega križa, v Sloveniji pa v dneh od 8. do 15. maja vsako leto potekajo mnogotere dejavnosti v okviru Tedna Rdečega križa. Ena od teh pomembnejših so sprejemi mladih v to organizacijo.

torek, 7. maj 2013 ob 15:40

Maša za gasilce v župnijski cerkvi v Veržeju

Ob godu svetega Florjana, ki je zaščitnik gasilcev, so se na ta praznik spomnili tudi v župniji Veržej. Občinsko gasilsko poveljstvo občine Veržej je skupaj z župnijo Veržej v nedeljo, 5. maja, v župnijski cerkvi svetega Mihaela pripravilo Florjanovo sveto mašo za žive in pokojne gasilce.

torek, 7. maj 2013 ob 15:33

Regijski Linhartov festival pomurskih gledaliških skupin

Na območna srečanja odraslih gledaliških skupin Pomurja je bilo prijavljenih osem skupin in strokovna spremljevalka, Mirjana Šajinovič, je izbrala dve skupini za regijsko srečanje, kar je maksimum, glede na pravilnik Linhartovih srečanj. Podelili bodo tudi posebna priznanja in pohvale regijske strokovne spremljevalke, Mirjane Šajinović.

ponedeljek, 6. maj 2013 ob 22:59