Pri ženskah najpogostejši rak dojk, pri moških pljučni rak

Danes, 4. februarja, je svetovni dan boja proti raku, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejši vzrok smrti na svetu, letno pa za rakom po celem svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, 7,6 milijona jih zaradi raka tudi umre. Po mnenju zdravnikov lahko preprečimo kar 40 odstotkov vseh rakov, zato je Mednarodna zveza za boj proti raku letošnji svetovni dan poimenovala pod geslom Raka lahko preprečimo.

petek, 4. februar 2011 ob 10:58

Koncert v glasbeni šoli Ljutomer

Glasbena šola Ljutomer že nekaj let v mesecu februarju pripravlja koncert za predšolske otroke. Tudi letošnji je bil nekaj posebnega. Skozi spoznavanje glasbenih instrumentov sta nas vodili lutki Janka in Metke. Lutki sta bili dodatna spodbuda za bogato glasbeno doživljanje, kar so otroci izražali s spontanim prepevanjem, ploskanjem in odgovarjanjem na zastavljena vprašanja. V tem mesecu bodo glasbeni pedagogi glasbene šole Ljutomer izvedli v našem vrtcu še glasbene delavnice za vse ...

četrtek, 3. februar 2011 ob 07:401

Ljubiteljska kultura v februarju 2011

Vabljeni na kulturne prireditve v mesecu februarju.

sreda, 2. februar 2011 ob 22:35

Dela Jožefa Horvata v DOSOR-ju

V avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, bodo ta petek, 4. februarja, ob 18. uri odprli razstavo akvarelov in akrilov na platnu ter lesonitu 70-letnega Jožefa Horvata iz Spodnje Velke. Razstava bo na ogled do konca februarja.Jožef Horvat je vodja likovne sekcije pri Kulturno umetniškem društvu Gabrijel Kolbič na Zgornji Velki. Je ljubiteljski slikar že od mladih nog, ga pa poznajo kar v širšem področju naše domovine. S svojimi slikarskimi umetninami se je predstavljal tudi izven ...

sreda, 2. februar 2011 ob 19:11

Miklošičevo nagrado za leto 2011 bo prejel Anton Marinič iz Cvena

V petek, 4. februarja 2011, ob 19. uri, bo v Domu kulture Ljutomer potekala prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Na prireditvi bodo podelili Miklošičevo nagrado in priznanja. Občinski svet Občine Ljutomer je na 3. redni seji 31. januarja potrdil, da Miklošičevo nagrado za leto 2011 prejme Anton Marinič iz Cvena, dobitniki priznanj pa so Frančiška Zorec in Zvonko Štefanec iz Ljutomera ter Leon Rošker iz Cvena.

torek, 1. februar 2011 ob 20:003

DU predstavlja Prlekijo v Dijaškem domu Maribor

V Dijaškem domu v Mariboru na Gosposvetski že deseto leto zapored pripravljajo enotedenski projekt, ki so ga poimenovali Slovenski teden. Tako skušajo dijakom in študentom poleg nudenja bivanja, prehrane in pomoči pri učenju tudi zapolniti prosti čas s kvalitetnimi prireditvami. Namen projektnega tedna je predstavljanje in spoznavanje slovenskih pokrajin. Letos so izbrali Prlekijo z željo, da bolje spoznajo to pokrajino.

četrtek, 27. januar 2011 ob 19:091

Skulpture in vezenke

V razstavišču Boni, ki ga v hotelu Radin v Radencih vodi Marko Logar Boni, je do druge polovice februarja na ogled razstava skulptur in vezenk akademske slikarke ter magistre kiparstva Saše Bezjak iz Gornje Radgone. Otvoritev razstave, ob tem je bil tudi pogovor z avtorico,  je potekala 26. januarja 2011 ob 17. uri.

četrtek, 27. januar 2011 ob 14:27

Barve Methansove hiše

V Methansovi hiši na Zgornjem Dražen vrhu je minuli petek, 21. januarja, zvečer v šolske klopi sedlo dvajset slikark in slikarjev Severovzhodne Slovenije. »Pomladili« so se ljubitelji čopičev in barv, kajti profesor likovne umetnosti Jože Fortin s Ptuja jim je ob prvem tovrstnem srečanju odkril nekaj skrivnosti iz sveta barv.

sobota, 22. januar 2011 ob 21:21

Čajanka z zgodovino

V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota pripravljajo letos junija razstavo o spodnjem perilu, osebni higieni in s tem povezanim lepotnim idealom ženske in moškega. Kot pravijo, v muzejski zbirki hranijo kose spodnjega perila, vendar želijo, da bi ga bilo več, predvsem pa seveda, da bi na junijski razstavi predstavili tudi kose, ki bi jih posamezniki še posredovali.

četrtek, 20. januar 2011 ob 16:23

Premiera gledališke igre Butalci

Z veseljem sporočamo, da je ljutomerski otroški oder tudi letos pripravil novo predstavo - Fran Milčinski: Butalci v priredbi in režiji Srečka Centriha. Mladi rod gledališčnikov se vam bo premierno predstavil v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 16.00 uri v Domu kulture Ljutomer. Pridite, da se skupaj poveselimo novemu dosežku na ljutomerskem odru. Vabi vas KD Ivan Kaučič, na premieri pa se bodo zbirali prostovoljni prispevki. V dvorani je omejeno število sedežev, zato pridite pravočasno ...

četrtek, 20. januar 2011 ob 11:17