Ljudje se vračajo nazaj k naravi

Prišli so časi, ko bodo ljudje spet morali razmišljati o bolj zdravem načinu življenja, kajti narava ponuja marsikatere zdravilne rastline, med njimi so tudi zelišča, ki se uporabljajo največ kot za zdravilne napitke, v zdravilstvu, kozmetiki, uporablja pa se tudi pri zdravljenju živine.

četrtek, 22. maj 2014 ob 08:25

Številne nevšečnosti zaradi močnega vetra

Te dni v večjem delu Slovenije piha močan veter, ki se je še okrepil v četrtek popoldne. Po napovedih lahko veter na vzhodu doseže tudi hitrosti do 100 kilometrov na uro, za večji del države pa je izdan oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere nevarne.

četrtek, 15. maj 2014 ob 10:381

Bele poljane narcis v okolici Veržeja

V okolici Veržeja maja vsako leto zacvetijo bele narcise. To so cvetlice, ki rastejo izključno v naravi in le na prleških travnikih v okolici Veržeja. Svoj čas so bele narcise rasle streljaj od reke Mure, vse tja do Razkrižja. Takrat je bil pogled na »bele travnike narcis res čudovit«.

nedelja, 11. maj 2014 ob 18:481

V čebeljem roju je 15 tisoč čebel

Čebelar Avgust Zadravec iz Lipe v beltinski občini se s čebelarstvom ukvarja ljubiteljsko že vrsto let. Tako je svojih 56 čebeljih družin odpeljal na bližnji travnik, kjer so do sedaj čebele pridno nabirale cvetni prah oljne ogrščice in ga odnašale v čebelje panje, tam so ga čebele delavke predelale v med.

petek, 9. maj 2014 ob 10:37

V Stročji vasi veter delno odkril in močno nagnil ostrešje nad hlevom

Okrepljen severni do severovzhodni veter, po podatkih ARSO-ja v Pomurju dosega v sunkih tudi 60 km/h. Za večji del Slovenije je za danes izdan tudi rumeni alarm, kar pomeni, da je vreme potencialno nevarno. Veter naj bi zvečer in ponoči večinoma oslabel.

nedelja, 4. maj 2014 ob 13:50

Pričela se je gobarska sezona

Glavna gobarska sezona je sicer konec avgusta in septembra, saj gobe potrebujejo dosti toplote in vlage za rast in ne sme biti preveč temperaturnih nihanj. Takrat so za rast gob prave klimatske razmere.

nedelja, 4. maj 2014 ob 11:14

Sanacija gramoznic in brežin na Razkrižju

Na območju občine Razkrižje, nekaj metrov stran od reke Mure je nekaj gramoznic, ki so pravi naravni biser občine. Ko je še delovalo Brodarsko društvo Razkrižje je bila ena od teh gramoznic, oziroma mrtev rokav reke Mure dobro obiskana, kajti tam se je razvijal izletniški turizem v naravi, obiskovalci so lahko poskusili vožnjo z brodom, ribolov in sprehode.

torek, 29. april 2014 ob 19:52

Pri lovskem domu na Podgradju že rastejo fige

Lovska družina Ljutomer ima svoj lovski dom med gozdovi, nedaleč stran od vasi Podgradje pri Ljutomeru. Lovci lovske družine lepo skrbijo za svoj lovski dom in okolico. Vse na okrog imajo zasajeno sadno drevje, vinsko trto, na južni strani lovskega doma pa so zasadili figo, ki je stara že kar nekaj let.

sreda, 23. april 2014 ob 17:15

V Matičnjaku v Borecih bodo skrbeli za ohranitev ogroženih drevesnih vrst Prlekije

Ob dnevu Zemlje so občina Križevci, osnovna šola Križevci, Gozdarski inštitut Slovenije in skupina Fabrika v torek, 22. aprila, na sanirani deponiji odpadkov v Borecih pripravili slovesnost na kateri so predstavili nov projekt zasaditev na prostoru - matičnjaka, kjer bodo rasle ogožene avtohtone vrste dreves v Prlekije, kot so skorž, češnja, črni topol in druga drevesa.

torek, 22. april 2014 ob 17:22

Veter podiral drevesa

V teh dneh je naše kraje zajel veter, ki piha v močnih sunkih tudi do 70 km/h. Piha severni do severovzhodni veter, ki se bo predvsem v severovzhodni Sloveniji še nekoliko okrepil. Za naše kraje je izdan tudi oranžni alarm zaradi vetra.

sreda, 16. april 2014 ob 15:36