Voda iz Ščavnice na poti v Španijo

V petek, 3. junija, so pohodniki Evropohoda šli tudi skozi Ljutomer, kjer so v reki Ščavnici zajeli vodo, ki bo oktobra pomešana skupaj z drugimi vodami Slovenije potovala v Španijo. V Španiji jo bodo nato zlili skupaj še z ostalimi evropskimi vodami, iz več kot dvajsetih evropskih držav, ki tudi sodelujejo pri tem projektu, ki traja od 1. oktobra 2010 do 15. oktobra 2011.

petek, 3. junij 2011 ob 23:111

Krajani KS Stara Cesta očistili okolico

Krajevna skupnost Stara Cesta je v okviru občinske čistilne akcije »Stopimo skupaj - očistimo našo občino«, v sodelovanju s Turističnim društvom Stara Cesta,  ŠRD Kostanjevica-Stara Cesta, KO Rdečega križa Stara Cesta, PGD Mekotnjak-Stara Cesta in PGD Desnjak v soboto, dne 16.04.2011, organizirala čištilno akcijo na območju Krajevne skupnosti Stara Cesta. Akcije se je udeležilo več kot petdeset prostovoljk in prostovoljcev.

nedelja, 17. april 2011 ob 14:233

Stopimo spet skupaj in očistimo našo občino

Mineva eno leto, ko je na vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, okrog 250.000 prostovoljcev po Sloveniji čistilo okrog 7.000 divjih odlagališč ter pobralo za preko 12.000 ton smeti. Akciji smo se takrat pridružili tudi v Prlekiji, a je letos stanje na nekaterih mestih podobno tistemu pred čiščenjem saj so brezvestneži spet brezskrbno odmetavali smeti v naravo.

četrtek, 14. april 2011 ob 12:1411

Za nami je sončen in topel konec tedna

Ta lep sončen konec tedna so se temperature povzpele nad 20 stopinj Celzija. V tem toplem, že kar poletnem vremenu se je narava dokončno prebudila in je kar vabila na sprehode ter uživanje ob cvetočih češnjah in drugih cvetlicah. A že v sredini tega tedna so napovedane ohladitve in možne padavine. Upamo, da ste te lepe sončne in tople dni izkoristili, saj se sedaj lahko prebudi muhasti april, kjer velja rek "Od pondelka do nedele, nikan bres marele!".

ponedeljek, 11. april 2011 ob 17:461

Opazovali smo ptice na Gajševskem jezeru

Danes je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) organiziralo opazovanje vodnih in ostalih ptic na Gajševskem jezeru. Ta čas je višek preleta selečih se vodnih ptic v severne kraje in se na jezeru ustavljajo zanimive vrste. Opaženih je bilo preko 50 vrst ptic.

sobota, 2. april 2011 ob 19:043

Opazovanje vodnih ptic na Gajševskem jezeru

V soboto 2. aprila, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) organizira opazovanje vodnih ptic na Gajševskem jezeru. Zbirališče je ob 8. uri pri zapornicah na Grabah. Ta čas je višek preleta selečih se vodnih ptic v severne kraje in se na jezeru ustavljajo zanimive vrste, kot so npr. kostanjevka, kreheljc, žvižgavka, ... Vabljeni vsi, ki jih zanima kaj se v tem času dogaja na jezeru!

torek, 29. marec 2011 ob 09:37

Luna najbližje Zemlji v zadnjih dvajsetih letih

Po Luninem in Sončevem mrku bomo jutri priča še pojavu, ko bo Luna najbližje Zemlji v zadnjih 20. letih. Luna se bo v soboto, 19. marca "močno" približala Zemlji, saj bo tega dne od Zemlje oddaljena približno 355 tisoč kilometrov. Točki, ko se Luna najbolj približa Zemlji, pravimo perigej in takrat je skoraj 50 tisoč kilometrov bliže kot v času, ko je od našega planeta najbolj oddaljena. Ta točka se imenuje apogej, ko je Luna oddaljena približno 410 tisoč kilometrov od Zemlje.

petek, 18. marec 2011 ob 17:4913

Opazovali smo, kako se ptički ženijo

Pomurska sekcija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je danes, ob Gregorjevem, v mestnih parkih v Ljutomeru, Murski Soboti in Lendavi organizirala spoznavanje ptic in opazovanje, kako se po ljudskem izročilu danes ptički ženijo. Od 8. do 12. ure so bile v parkih postavljene stojnice, ob katerih so se mimoidoči lahko seznanili s pticami, ki nas obkrožajo in njihovimi zanimivostmi.

sobota, 12. marec 2011 ob 13:38

Iz česa so sledi na našem nebu?

Danes smo na našem nebu lahko videli zanimiv pojav, ki so ga za sabo pustila letala z izgorevanjem med letenjem. Tri letala so se križala v navidez isti točki, kar je povzročilo, da se je na nebu to videlo kot nekakšna velika zvezdica ali X s prečno črto. Ta "zvezdica" je potem več ur potovala po nebu od zahoda proti vzhodu. Gre za zanimiv nedolžen pojav kondenzacijskih sledi ali so to t.i. Chemtrails-i, ki so v zadnjih letih dvignili nemalo prahu?

petek, 14. januar 2011 ob 20:1411

Veter pokazal svojo moč

Močan jugozahodni veter, ki piha že nekaj dni, povzroča kar nekaj nejevolje in skrbi krajanom Male Nedelje z okolico. Da bi veter povzročil kakšno večjo škodo, do sedaj nismoizvedeli, ob pogledu na nekatere strehe pa opazimo, da je predvsem s starejših poslopij odpihnil kar nekaj opeke. Svojo moč je pokazal na Kulturnem domu pri Mali Nedelji, kjer je pločevinasti del strehe nad mansardo zvil kot bi bila iz papirja.

sobota, 8. januar 2011 ob 19:241