V Prekmurju padala toča

Danes okrog poldne je toča velikosti oreha padala v Murski Soboti in okolici, za popoldne in zvečer pa so še napovedane nevihte, tudi s točo na Koroškem, Štajerskem in Prekmurju. V soboto bo še nekaj ploh, v nedeljo pa bo po napovedih bolj suho in bolj sveže.

četrtek, 14. julij 2011 ob 12:27

V parku podrli hrast

V Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru so včeraj podrli enega izmed mogočnih hrastov. Hrast je bil nevaren za okolico saj je bil bolj ali manj posušen. In da se ne bi ponovila zgodba izpred dveh mesecev, ko je eden izmed hrastov padel sam od sebe, so ga odstranili. Hrast je tudi stal neposredno nad klopjo. Nekateri hrasti v parku, kjer se je leta 1868 odvijal 1. slovenski tabor, so stari tudi 400 let.

sobota, 2. julij 2011 ob 19:495

Gasilci pomagali prekriti strehe, poškodovane v neurju

Kot smo že poročali, je v četrtkovem neurju ponekod v okolici Ljutomera klestila toča, v Branoslavcih pa je bila v neurju delno poškodovana tudi strešna kritina večine gradbenih objektov. Gasilci PGD Branoslavci so ob tem vse strehe domačinom pomagali popraviti in prekriti. Vse skupaj je bilo odkritih 8 streh hiš in 4 strehe gospodarskih poslopij. Večinoma je bila poškodovana strešna kritina, poškodovani so bili tudi trije dimniki na hišah.

sobota, 2. julij 2011 ob 16:191

V Ljutomeru in okolici padala toča

Danes popoldne je v severovzhodni Sloveniji zapihal okrepljen severozahodni veter, sonce pa so zakrili nevihtni oblaki. Naše kraje je prešla hladna fronta, za njo pa bo v višinah od severa pritekal hladnejši zrak, napovedujejo na agenciji za okolje. V Ljutomeru in okolici je padala toča v velikosti koruznih zrn, v Križevcih pa je neurje odkrilo tudi več streh gradbenih objektov poročajo iz Uprave za zaščito in reševanje.

četrtek, 30. junij 2011 ob 14:294

V Ljutomeru zasadili lipo ob 20. obletnici samostojnosti

Urad vlade za komuniciranje je skupaj z Ministrstvom za kulturo – Službo za državne proslave in ob pomoči Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije ter društva Ekologi brez meja zasnoval večjo akcijo sajenja lip po vsej Sloveniji, da bi tako kot pred 20-imi leti simbolno zaznamovali obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Lipo smo danes zasadili tudi v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru.

petek, 24. junij 2011 ob 11:007

Ponekod padala toča v velikosti jajca

V noči na petek so se ponekod na severovzhodu države pojavile hujše nevihte z močnejšimi sunki vetra, ponekod tudi toča. Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje je na Goričkem v krajih Večeslavci, Otovci, Gornji Petrovci, Budinci, Dolenci in Markovci padala toča. Ponekod v velikosti jajca, največ škode pa naj bi povzročila na kmetijskih poljščinah. Meteorna voda in blato pa sta zalila cesto v naselju Kaniža v občini Šentilj.

petek, 24. junij 2011 ob 00:054

Opazovali smo lahko popolni Lunin mrk

Tudi v Sloveniji smo v sredo lahko opazovali popolni Lunin mrk, saj je bilo vreme jasno. Mrk se je začel ob 19:25 in je trajal do 01:01 po lokalnem času. V Zemljino senco je Luna vstopila ob 20:23, ker pa je pri nas Luna vzšla ob 20:42, tega začetnega dela mrka nismo mogli videti, smo pa lahko opazovali popolno fazo, ki je trajala 100 minut, med 21.22 in 23.02.

četrtek, 16. junij 2011 ob 01:0617

Spet bomo lahko opazovali Lunin mrk

V sredo, 15. junija, bomo pri nas spet lahko opazovali Lunin mrk. Popolni Lunin mrk se bo začel ob 19:25 in bo trajal do 01:01 po lokalnem času. V Zemljino senco bo Luna začela lesti ob 20.23, ker pa pri nas Luna ta dan vzide ob 20.42 (sonce zaide ob 20.54), tega začetnega dela mrka ne bomo mogli videti, bomo pa lahko opazovali samo popolno fazo in zaključek prehoda sence čez Lunino ploskvico.

ponedeljek, 13. junij 2011 ob 16:41

Zaradi udarov strel zagorelo nekaj objektov

Sinoči je celotno Slovenijo zajelo neurje, ponekod je zalivalo kleti, zaradi udarov strel je zagorelo na več lokacijah, v nekaterih krajih so ostali brez elektrike. Vremenoslovci napovedujejo še naprej oblačno vreme z občasnimi nevihtami, temperature bodo nižje. Danes zjutraj in dopoldne bo večinoma oblačno, občasno še bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte. V naših krajih bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 26 stopinj C.

sreda, 8. junij 2011 ob 09:20

Voda iz Ščavnice na poti v Španijo

V petek, 3. junija, so pohodniki Evropohoda šli tudi skozi Ljutomer, kjer so v reki Ščavnici zajeli vodo, ki bo oktobra pomešana skupaj z drugimi vodami Slovenije potovala v Španijo. V Španiji jo bodo nato zlili skupaj še z ostalimi evropskimi vodami, iz več kot dvajsetih evropskih držav, ki tudi sodelujejo pri tem projektu, ki traja od 1. oktobra 2010 do 15. oktobra 2011.

petek, 3. junij 2011 ob 23:111