»Podnebni štrajk« tudi v Prlekiji

V petek, 15. marca, bodo mladi protestno zapustili šolske klopi in se ob 12. uri zbrali v mestih v skoraj stotih državah sveta na shodu mladih za podnebno pravičnost, »Podnebnem štrajku«. Shod bo potekal tudi po slovenskih mestih, med drugim na Kerenčičevem trgu v Ormožu. "Val podnebnih štrajkov je prvotno zajel svet na pobudo mladih, vendar ga moramo nadaljevati vsi - uspe nam lahko le s skupnim bojem!", pravijo.

sreda, 13. marec 2019 ob 12:41

»Dovolj zavlačevanja, sicer gremo na ulice!«

Minister za okolje in prostor je po razglasitvi Biosfernega območja pod okriljem UNESCO seznanil slovensko javnost, da bo vladi Republike Slovenije predlagal razveljavitev Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega vrha do Veržeja, ki predvideva 8 hidroelektrarn na reki Muri.

ponedeljek, 11. marec 2019 ob 12:09

Invazija na milijone majhnih stenic rjavih lipovk

V teh pomladnih in toplih dneh, smo marsikje na drevju lahko opazili pravo invazijo majhnih žuželk, hroščev, ki se gnetejo po deblih dreves. Prizor je videti kot iz kakšnega dokumentarnega filma o žuželkah. Po brskanju po internetu smo zasledili, da pri tem gre za majhno stenico iz številčne družine gozdnih tekačev. Imenuje se rjava lipovka (Oxycarenus lavaterae).

nedelja, 10. marec 2019 ob 08:46

Najmočnejši sunki vetra bodo na severovzhodu presegali hitrost 70 km/h

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo in oranžni alarm zaradi močnega vetra, saj bodo do prvega dela noči na petek najmočnejši sunki vetra na severovzhodu Slovenije presegali hitrost 70 km/h. Ponoči bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, predvsem v hribovitih krajih na zahodu in jugu bo občasno deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo v zatišnih krajih okoli 3, drugje od 7 do 11 °C.

četrtek, 7. marec 2019 ob 19:34

Poznate ptice, ki živijo v vaši okolici? Veste, kako varovati njihova življenjska okolja?

Pričenja se pomlad in ptički so že začeli žvrgoleti. K ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe lahko prispevamo tudi z varstvom ptic in njihovih življenjskih okolij. Da bi ptice, ki živijo v naši okolici, prepoznali, nam bodo pomagali člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Aktivni so na celotnem področju Prlekije in Prekmurja, kjer s pomočjo prostovoljskih akcij nameščajo in vzdržujejo gnezdilnice za ogrožene vrste ptic, kosijo travnike ...

sreda, 6. marec 2019 ob 08:31

Nevladniki predsedniku vlade: »Končajte več kot 30-letno bitko za Muro!«

V sredo, 27. februarja 2019, je potekel rok za podajo pripomb na Osnutek Uredbe o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. Podporo razveljavitvi Uredbe za gradnjo 8 hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo 100 znanstvenikov in več kot 100 organizacij iz Slovenije in Evrope. »Glede na to da je razglašena Biosfera, je razveljavitev uredbe nujni in logični naslednji korak. Podporniki ...

torek, 5. marec 2019 ob 12:11

Drevo padlo na vozilo in ukleščilo voznika

V ponedeljek na vzhodu in jugu Slovenije ter v višjih legah piha močan jugozahodni veter, sunki po nižinah pa presegajo 70 km/h. Razglašen je tudi oranžni alarm, veter pa bo ponoči oslabel in ponehal. Veter je tako čez dan povzročal kar nekaj preglavic, ko se je podrlo več dreves, tudi posadka helikopterja, ki je posredovala v Sakušaku, se je morala spopadati z močnimi sunki vetra.

ponedeljek, 4. marec 2019 ob 18:58

Žabice potrebujejo pomoč ljudi

Toplejše letošnje zimsko in pomladno vreme ter občasni dež so prebudili dvoživke in te se že selijo iz zimskih prezimovališč na mesta parjenja, večinoma tekoče in stoječe vode. Pri tem morajo prečkati za njih smrtno nevarno cesto, kjer jih zlasti nevestni vozniki povozijo do smrti. Zato ne preseneča, da pogosto vidimo grozovite podobe povoženih dvoživk, predvsem na tako imenovanih črnih točkah, mestih, kjer te množično prehajajo cesto. Ob tem ljubitelji živali pozivajo in prosijo ...

ponedeljek, 4. marec 2019 ob 07:53

Lani -20, letos +20 stopinj Celzija

28. februarja 2019 so po vsej državi bile zabeležene izjemno visoke temperature za ta letni čas. Vremenska postaja Cven je tako ob 15:30 zabeležila temperaturo 21.8 stopinj C. Za primerjavo, lani so ob tem času bile temperature v Prlekiji okoli -17 stopinj C, dan pozneje, 1. marca, ko se prične meteorološka pomlad, pa je ista postaja ob 04:38 namerila temperaturo -20 stopinj C.

četrtek, 28. februar 2019 ob 16:50

100 znanstvenikov iz vse Evrope v podporo Muri in ministru Lebnu

100 znanstvenikov iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in drugih držav je danes na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) poslalo skupno izjavo, s katero podpira trajno zaščito reke Mure in pozdravlja odločitev okoljskega ministra Jureta Lebna, da prepreči gradnjo jezov. Mura tako prejema močno podporo iz Slovenije in drugih evropskih držav, znanstveniki pa hkrati pozivajo slovensko vlado, da čimprej potrdi uredbo za odvzem koncesije za gradnjo elektrarn na Muri. Danes je namreč potekel rok ...

sreda, 27. februar 2019 ob 10:33