Od države 47.000 evrov za letalsko obrambo pred točo

Letalski center Maribor in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, sta sklenila dogovor o izvajanju posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom v severovzhodni Sloveniji.

torek, 9. julij 2013 ob 18:121

Strupi z neba?

V petek, 14. junija zjutraj, je nad našimi kraji, sprva modro nebo, prekrila "mreža" belih črt, ki jih za sabo puščajo letala med letenjem. Ta "mreža" je nato na nebu ostala celo dopoldne in se razlegla v oblačnost.

sobota, 22. junij 2013 ob 08:251

Padli so prvi klasi letošnje žetve v Pomurju

Na prvi poletni dan letošnjega leta, ko so se dnevne temperature dvignile krepko čez 35 stopinj Celzija se je v petek, 21. junija, na prekmurskih poljih v okolici Beltincev začela prva letošnja žetev. Padli so klasi ječmena.

petek, 21. junij 2013 ob 21:58

Počitek v vročih pasjih dneh v pleteni košari

Vsaka kmečka družina ima rada mačke. V teh vročih dneh, ko so temperature prestopile krepko čez 30 stopinj Celzija, so domače živali najbolj izpostavljene vročini in rabijo dosti vode ter hladne sence in počitka. Zato se v teh vročih dneh najraje zatečejo v temne in hladne prostore in tam počivajo.

sreda, 19. junij 2013 ob 16:59

Iz gnezd že kukajo mladiči štorkelj

Štorklje so se v naše kraje letos vrnile 27. marca, ko še je pokrajino prekrival sneg. Tokrat nam je bralka Zdenka poslala slike iz Stare Nove vasi, kjer imajo štorklje že mladiče.Kot pravi, se mladiči na gnezdu zelo radi igrajo.

nedelja, 16. junij 2013 ob 21:19

V Lipi so nabirali lipove cvetove

V panonski vasi Lipa v občini Beltinci imajo posejanih kar 500 lip na območju vasi. Posadili so jih kot spomin na vas Lipa. Lipovo drevo je v Sloveniji zelo razširjeno in jih sadijo ob različnih dogodkih, kajti lipa je slovenski simbol.

petek, 14. junij 2013 ob 14:36

»Tornado« v Bunčanih

V soboto, 8. junija, so vaščani v Bunčanih opazili zanimiv pojav - zračni vrtinec, ki se je na travniku sredi vasi dvignil nekaj deset metrov v zrak in s sabo ponesel suho travo, ki je bila na travniku.

ponedeljek, 10. junij 2013 ob 19:003

Par štorkelj na gasilski sireni v Zgornjem Krapju

Gasilsko društvo Zgornje Krapje, ki je bilo ustanovljeno leta 1897, v Prlekiji, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer, je gasilstvo v tem obmurskem kraju postavil v zibelko »oče« gasilstva v Prlekiji, Josip Karba.

sobota, 8. junij 2013 ob 22:03

Makovo polje v Ižakovcih zacvetelo v vijoličasti barvi

Skupina Panvita Rakičan, ki se med drugim ukvarja tudi s kmetijstvom, pretežno na poljih sejejo oljne ogrščice in žitarice. Največ polj imajo zasejanih s pšenico, koruzo, oljno ogrščico in tritikale. V zadnjem času pa se vse več usmerjajo tudi v pridelavo raznih poljščin, kajti tukaj vidijo svoje tržne niše.

ponedeljek, 3. junij 2013 ob 23:53

Polja so se obarvala rumeno

Konec aprila in v začetku maja, se prleška polja obarvajo rumeno. Polja prekriva oljna ogrščica, ki je namenjena pridelavi rastlinskega olja za človeško in živalsko prehrano, uporablja pa se tudi za pridelavo biodizla.

četrtek, 9. maj 2013 ob 08:39