Zakaj uničujemo zelena pljuča narave ?

Na spletnih straneh »Prlekije« smo pred nedavnim pohvalili ureditev prehoda čez železniške tire pri avtobusni postaji v Radencih. Tokrat pa je, žal, treba izreči grajo: samo petdeset korakov vstran od omenjenega prehoda so nekaj dni pozneje odstranili veliko drevo v bližini Dijaškega doma Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Tako si dodatno sami »žagamo vejo« v tem svetu, ker uničujemo zelena pljuča narave.

sobota, 19. december 2015 ob 11:48

Slovenijo stresel potres, čutili smo ga tudi pri nas

V nedeljo, 1. novembra, ob 8.51 so se v Sloveniji stresla tla, epicenter potresa z magnitudo 4,2 je bil 7 km jugozahodno od Brežic, čutili pa smo ga lahko tudi v naših krajih. Okoli 8.53 sta se v Ljutomeru začutila dva sunka, ki sta trajala vsak okoli 3-4 sekunde.

nedelja, 1. november 2015 ob 09:07

Narava nam že ponuja lepe jesenske barve

Jesen je letni čas, ki je marsikomu najlepši zaradi barv, ki jih takrat ponuja narava. Trenutno še sicer narava ni obarvana v vseh svojih živih jesenskih barvah, a se je vseeno lepo sprehoditi po svežem zraku in občudovati naravo. Opazite lahko marsikaj.

nedelja, 18. oktober 2015 ob 18:34

Zaradi obilnega deževja zalite kleti in ceste, sprožajo se tudi plazovi

Zaradi močnega dežja, ki je državo zajelo že v začetku tedna, v nekaterih delih reke in potoki poplavljalo, sprožajo pa se tudi zemeljski plazovi. Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja voda predvsem zastaja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov.

četrtek, 15. oktober 2015 ob 19:01

Velika gosenica, ki se razvije v nočnega metulja z motivom smrtne glave

Nedavno smo na enem izmed vrtov v Prlekiji naleteli na zanimivo in predvsem veliko ter barvito gosenico, ki je pri nas ne vidimo vsak dan. Dolga je bila okrog 12 cm, ko se je na rastlinju raztegnila pa je bila še veliko daljša. Po brskanju po internetu smo ugotovili, da gre za gosenico, ki se pozneje razvije v nočnega metulja, pri nas znanem pod imenom smrtoglavec.Smrtoglavec (Acherontia atropos) je velik nočni metulj (vešča), ki čez krila meri od 9 do 13 cm. Poznan je po tem, da na hrbtni ...

četrtek, 15. oktober 2015 ob 14:321

Gasilci ob povečanem deževju posredovali na Ormoškem

V torek zjutraj so padavine zajele večji del Slovenije, zvečer in ponoči pa se bodo še okrepile. Vremenoslovci ob večdnevnem deževju napovedujejo tudi poplave. Največ padavin bo na zahodu in jugu, kjer naj bi do petka zjutraj skupna količina padavin znašala preko 150 litrov, drugje bo padlo med 50 in 100, morda do 150 litrov padavin na kvadratni meter.

torek, 13. oktober 2015 ob 20:56

Mucek Belko išče nov dom

Mačji lepotec, star tri mesece, igriv, cartljiv, išče posvojitelje, ki mu bodo nudili vso skrb in odgovornost. Le prijazne ljudi, ki bi zanj skrbeli, on pa jim bo v hvaležnost veliko predel, se carkljal in igral, saj je zelo igriv in sploh prijazen, naj pokličejo na telefonsko številko: 031/847-553 (Marija).

sreda, 7. oktober 2015 ob 13:08

»Super krvava Luna« je pri nas »mrknila« za oblaki

V ponedeljek, 28. septembra, smo ponoči lahko opazovali Lunin mrk. Pri nas je na žalost Luna bila vidna le pozno ponoči, pred in predvsem v času mrka, so nebo zakrivali oblaki.

ponedeljek, 28. september 2015 ob 09:34

Obilno deževje in oranžni alarm

Po nadpovprečno topli prvi polovici septembra, je naše kraje konec tedna zajelo obilno deževje, tudi precej se je ohladilo, za petek in soboto pa je razglašen oranžni alarm. Deževje je povzročilo nekaj nevšečnosti.

petek, 25. september 2015 ob 18:32

Mladi mucki odvrgel v ribnik

Med množico zgodb o tisočih beguncih, ki so bili primorani zapustiti svojo domovino in se podati na negotovo pot iskanja človeka vrednega življenja, v slovenskih novicah lahko preberemo tudi zgodbo o družini iz Sirije. Na nevarno pot iz Sirije do grškega otoka Lesbos, ki naj bi bil izhodišče za nadaljevanje poti do srečnejše prihodnosti v Evropi, so vzeli s seboj svojo hišno ljubljenko, mucko. Vse so pustili doma, niso pa imeli srca, da bi zapustili svojo ljubljenko. Prvi del poti so ...

četrtek, 17. september 2015 ob 10:49