Na naših vrtovih se skriva eden največjih pajkov v Sloveniji

Osasti pajek oz. osji pajek (Argiope bruennichi), je eden največjih in najbolj pogostih pajkov v Sloveniji. Je vrsta pajka iz družine križevcev ter je razširjen po Evropi in Severni Afriki. Ime je dobil po črtastem vzorcu na zadku in nogah pri samicah, ki je podoben vzorcu pri osi.

sreda, 2. september 2015 ob 11:0525

Dvema belima štorkljama sledijo na poti v Afriko

Pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), so lani sledili črni štorklji iz Slovenije opremljeni z GPS oddajnikom, letos pa sledijo dvema belima štorkljama.

četrtek, 20. avgust 2015 ob 20:56

Sončna Prlekija

V torek je Prlekijo obsijalo sonce, kar seveda poleti in v teh dneh ni nič posebnega. Je pa bil zrak čistejši zaradi dežja v prejšnjih dneh, po modrem nebu pa so drseli beli oblački, kar je naredilo pogled še lepši.

torek, 18. avgust 2015 ob 20:18

Veter podiral drevesa in odkrival strehe

V nedeljo popoldan je naše kraje ponovno prešlo neurje z močnim vetrom, ki je predvsem na Ormoškem naredilo nekaj škode, saj je podrlo številna drevesa ter odkrivalo strehe hiš. Neurje nas je prešlo že v soboto, in s tem končalo vročinski val.

ponedeljek, 17. avgust 2015 ob 09:01

Prešlo nas je neurje, ki je ohladilo zrak

Vročinski val, ki je trajal zadnji teden, se je končal v soboto popoldan, ko je tudi naše kraje prešel hladen zrak in ohladil ozračje. Plohe in nevihte se bodo po napovednih pojavljale še zvečer in ponoči.

sobota, 15. avgust 2015 ob 20:49

Vrhunec roja Perzeidov

Na večernem nebu lahko vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom opazujemo roj meteorjev Perzeidi. Največ utrinkov na nebu pa je vidnih iz 12. na 13. avgust. Vrhunec roja je sicer zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči, v glavnem pa jih vidimo na severni polobli. Ko roj doseže svoj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro.

sreda, 12. avgust 2015 ob 12:41

Po vročini so nas ponovno zajele nevihte

Slovenijo so po vročinskem valu z zahoda zajele nevihte s točo. Nevihtni oblak se je pomikal proti severovzhodu in zajel tudi naše kraje, kjer so se ponekod pojavile močnejše nevihte s sunki vetra. Ozračje se je nekoliko ohladilo.

sobota, 25. julij 2015 ob 17:07

Delavci Nograda so pričeli s sanacijo plazu v Kuršincih

Pred dnevi smo poročali o plazu, ki se je lansko jesen sprožil tik ob cesti v Kuršincih in odnesel tudi bankino ob cesti, kar je močno poslabšalo prometno varnost. Danes z veseljem poročamo, da so delavci Nograda pričeli s sanacijo plazu, tako da bo promet kmalu zopet potekal varno.

torek, 14. julij 2015 ob 12:451

Prešlo nas je neurje z močnim nalivom, sunki vetra in točo

Po vročinskem valu s temperaturami skoraj 40 stopinj C, ki je trajal zadnjih nekaj dni, nas je v sredo prešel hladnejši zrak z močnim nalivom, sunki vetra in točo, kot je bilo tudi napovedano. Sedaj lahko tudi nekoliko lažje zadihamo, saj se je ohladiloza okoli 10 stopinj C.

sreda, 8. julij 2015 ob 17:03

Po neznosni vročini, ohladitev z nalivi, vetrom in točo

Po vročinskem valu minule dni, ko so se temperature povzpele tudi do 40 stopinj C in je bil za večji del Slovenije razglašen rdeči alarm zaradi velike toplotne obremenitve, sedaj nad naše kraje prihaja hladnejši zrak z neurji, ohladilo se bo vsaj za 10 stopinj C.

sreda, 8. julij 2015 ob 11:28