Sneg v Novi Gorici

En teden pred Božičem je v Novi Gorici zapadlo 15 cm snega, kar se ni zgodilo že vse od leta 1981. Res je, da na vsakih nekaj let tukaj zapade nekaj cm snega - ponavadi čez noč in se največkrat naslednji dan že stopi, zelo redko ostane dva dni.Tokrat je obstal od sobote pa vse do torka, ko je začelo deževati in v sredo ni bilo več sledu o njem.

torek, 4. januar 2011 ob 20:14

Letos nekoliko več dela prostih dni med tednom

Za razliko od preteklega leta, ko je večina dela prostih dnevov padla na soboto ali nedeljo, bo to leto iz tega vidika nekoliko boljše. Skladno z zakonom o praznikih in dela prostih dneh v Sloveniji imamo vsako leto 11 prazničnih in pet dela prostih dni. Lani jih je kar osem padlo na vikend.

nedelja, 2. januar 2011 ob 16:15

Ko sosedu ne boste smeli več pomagati pri gradnji hiše

Vlada v želji po omejitvi dela na črno napoveduje številne spremembe, sprejela je zakona, ki uvajata nove kazni za delodajalce in posameznike ter viša globe. Odslej bo potrebno tudi bolj paziti pri sosedski pomoči. Delodajalci, ki zaposlujejo na črno, bodo morali v treh dneh po ugotovitvi kršitve tem osebam izročiti pogodbo za nedoločen čas in poravnati vse obveznosti, ki jih prinaša delovno razmerje, za tri mesece pred ugotovljeno kršitvijo.

četrtek, 30. december 2010 ob 16:174

Bodo tehnični izdelki odslej brez garancije?

Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov, ki ukinja garancijo na izdelke, v Zvezi potrošnikov Slovenije nasprotujejo ter ministrstvo za gospodarstvo pozivajo, naj podaljša nerazumno kratko obdobje za javno razpravo. Če bi ta zakon bil uveljavljen, bi potrošniki tako lahko svojo pravico do brezhibnega izdelka očitno uveljavljali le s tožbo na sodišču.

četrtek, 30. december 2010 ob 08:362

Sprejeta pokojninska reforma

Državni zbor je z visoko podporo, 49 glasov za in 35 glasov proti (od 85 navzočih), sprejel zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju s katerim želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost na 65 let. Poslanke in poslanci so soglasno podprli tudi amandma SLS-a, ki je dozdajšnjih upravičencem ohranil državne pokojnine, zavrnili pa so vse amandmaje DeSUS-a. Zakon naj bi začel veljati 1. januarja 2011.

torek, 14. december 2010 ob 22:353

Poziv vladi za uvedbo avtomobilov na stisnjen zemeljski plin

Podpisniki pisma, ki zastopajo sistemske operaterje  in dobavitelje zemeljskega plina v Sloveniji, GIZ DZP,  Geoplin d.o.o. in Geoplin Plinovodi d.o.o., so vlado RS pozvali s posebnim pismom, naj upošteva  vlogo, ki ga stisnjen zemeljski plin in plinovodna omrežja  lahko imajo pri razvoju trajnostne mobilnosti v državi.

nedelja, 12. december 2010 ob 17:481

Zimski vzpon na Čaven

Mi v Novi Gorici imamo pozimi kar nekaj možnosti za kakšen zimski vzpon na sredogorje. To je lahko Trnovski gozd, Nanos, Javornik, Čaven, Kucelj... Vsi so Višine tam nekje čez 1000 metrov nad morjem.Prejšnjo nedeljo sva se s prijateljem odločila, da greva na Čaven, ker je bil lep sončen dan po dolgem času.Čaven je hrib nad Ajdovščino. Pod vrhom stoji koča.

sobota, 11. december 2010 ob 14:541

Eurobasket 2013 bo v Sloveniji

FIBA Europe je danes v Münchnu Sloveniji zaupala organizacijo evropskega prvenstva 2013. Vlada je že v sredo potrdila dogovor premierja Boruta Pahorja in predsednika Fibe Europe Nara Zanolina o plačilu kotizacije za organizacijo prvenstva. Sprva je vlada za organizacijo namenila le 1,16 milijona evrov, kar je bilo precej manj od 6,5 milijona evrov kot je za kotizacijo zahtevala FIBA Europe, v sredinem dogovoru pa so zagotovili, da bo vlada dala do 3 milijone evrov.

nedelja, 5. december 2010 ob 12:55

Danes ponoči prehod na digitalno oddajanje

V Sloveniji bomo 1. decembra 2010 priča ugasnitvi analognih televizijskih oddajnikov, saj Slovenija prehaja na digitalno oddajanje, kar bo med drugim omogočilo povečanje števila programov, boljša bo slika in s pomočjo digitalnega pretvornika bodo na obmejnih območjih vidni tudi programi iz sosednjih držav, ki so že prešle na digitalno oddajanje TV-signalov.

torek, 30. november 2010 ob 18:47

Službe so, tudi v krizi. Jih znate poiskati?

Trenutna situacija na trgu delovne sile zagotovo ni rožnata, vendar prosta delovna mesta so. Še vedno velja, da se tri četrtine delovnih mest zasede brez javne objave le-teh. Toda kako poiskati ta skrita prosta delovna mesta? Obstaja več načinov, najlažji in najhitrejši je zagotovo obisk zaposlitvenega sejma.

četrtek, 25. november 2010 ob 19:141