Potrjen prvi primer bolezni trihomonoze pri zelencih

V začetku februarja so na ornitofon Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) dobili klic zaskrbljene ljubiteljice ptic, ki je pri zelencih na svojem vrtu opazila zelo nenavadno obnašanje in nekaj poginulih ptic. En poginuli osebek so odpeljali na Inštitut za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, kjer so ptico pregledali in ugotovili okužbo z zajedavcem T. gallinae.

petek, 22. februar 2019 ob 20:25

Lea Sirk po EMI: Ko jih je*e!

V soboto zvečer smo na EMI dobili zmagovalno pesem, ki bo Slovenijo zastopala na Evroviziji 2019. Zmagovalca sta Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi. Zmage dvojice ni pričakoval praktično nihče, za svojevrsten "škandal", kot danes piše večina medijev, pa je poskrbela lanska zmagovalka EME, Lea Sirk.

nedelja, 17. februar 2019 ob 11:041

V mesnem pripravku za kebab, poleg salmonele, še sledi zdravil

V okviru posebnega nadzora povezanega s poljskim mesom je Inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) odvzela v devetih obratih 14 vzorcev. Na vseh 14 vzorcih so bile opravljene mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil.

četrtek, 7. februar 2019 ob 18:55

V mesnem pripravku za kebab našli salmonelo

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes objavila poročilo v zvezi s spornim mesom iz Poljske, kjer navajajo, da so prejeli delni poročili o mikrobiološkem preizkušanju in da je ob mikrobiološki analizi mesnih pripravkov bila ugotovljena prisotnost salmonel. Na podlagi rezultatov so od nosilca živilske dejavnosti zahtevali odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka (kebaba).

sreda, 6. februar 2019 ob 20:16

V letu 2018 je bilo v Sloveniji 316 Francetov, 345 Prešernov in nobenega Franceta Prešerna

Prešernov dan je naš osrednji kulturni praznik, ki ga v Sloveniji zaznamujemo vsakega 8. februarja že od leta 1945, državni praznik in dela prost dan pa je od leta 1991. Tokrat so na Statističnem uradu Republike Slovenije ob tej priložnosti zbrali nekaj uradnih statističnih podatkov, ki jih lahko kakor koli povežemo s pesnikom Francetom Prešernom.Več pa v spodnji infografiki.

torek, 5. februar 2019 ob 11:04

31. januar je priložnost in spodbuda za opustitev kajenja

Dan brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja, naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Opuščanje kajenja je lahko težak proces, vendar je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Kljub temu pa mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem, še posebej če poskušajo to sami, brez pomoči. Zato na Nacionalnem ...

četrtek, 31. januar 2019 ob 07:53

Stopnja samooskrbe z vinom je bila v tržnem letu 2017/2018 91-odstotna

Statistični urad Republike Slovenije je objavil bilanco za vino v Sloveniji za tržno leto 2017/2018, kjer navajajo, da so bela vina predstavljala 68 odstotkov skupne proizvodnje vina v Sloveniji, glede na kakovost najvišji delež vin z zaščiteno označbo porekla.

ponedeljek, 28. januar 2019 ob 11:08

Spoznaj Slovenijo, kakor je doslej še nisi

Statistični urad Republike Slovenije je predstavil večigralski kviz Junaki Slovenije, ki se ponaša s čudovito grafično podobo in z zanimivimi liki iz slovenske književnosti in mitologije. Gre za zabavno interaktivno igro, katere cilj je predstaviti uporabnikom igre Slovenijo in statistične podatke o Sloveniji nekoliko drugače.

sreda, 23. januar 2019 ob 17:25

V javnem pismu opozarjajo na vsakodnevne nepravilnosti v socialnovarstvenih zavodih

V Društvu Srebrna nit - Združenju za dostojno starost, so na Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialnezadeve in enake možnosti, Varuha človekovih pravic, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zastopnika pacientovih pravic, naslovili javno pismo, glede ukinitve zaračunavanja »dodatnih storitev« v socialnovarstvenih zavodih in kjer opozarjajo na konkretne vsakodnevne nepravilnosti.

nedelja, 20. januar 2019 ob 15:35

Zmaga Ljubljančanov na prvem predtekmovanju

Projekt »Tuševa zvezdica« v iskanju najboljše ekipe mladih kulinaričnih zvezd se po uspehih iz prejšnjih let nadaljuje tudi letos. Izjemen kulinarični projekt že 5. leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke pa se ob tem predstavijo mladi srednjih in višjih gostinskih šol, ki se jih hkrati spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.

četrtek, 17. januar 2019 ob 08:08