Leta 2017 v kmetijstvu porabljenih 510 ton fitofarmacevtskih sredstev

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), je bilo v Sloveniji v kmetijstvu v letu 2017 porabljenih 510 ton aktivnih snovi v fitofarmacevtskih sredstvih; od tega je bilo 413 ton fungicidov, 77 ton herbicidov, 19 ton insekticidov in 1,5 tone drugih fitofarmacevtskih sredstev. Podatke o porabi fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu v Sloveniji je SURS tokrat objavil drugič; prvo tako raziskovanje je bilo izvedeno v letu 2014.

četrtek, 18. april 2019 ob 11:13

Župnik namesto bakrenih kovancev, priporoča darovanje 50 evrov

Pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, se je v javnosti pojavil zapis, ki ga je zapisal župnik Župnije Ihan Andrej Marko Poznič. Zapis, kjer župnik v velikonočni prilogi daje napotke, koliko naj med velikonočno mašo darujejo verniki, je sprožil burne odzive.

torek, 16. april 2019 ob 09:143

Ponovno težave pri dostopu do Facebooka in Instagrama

Uporabniki imajo v nedeljo po vsem svetu ponovno težave pri dostopu do družbenih omrežij Facebook, Instagram, Messenger in WhatsApp. O težavah poročajo uporabniki iz Evrope, Malezije in dela ZDA. Spletna stran downdetector.com poroča, da so se težave začele okoli 11.30 po srednjeevropskem času, uporabniki pa so tudi tokrat, kot po zadnjem podobnem izpadu, hiteli na druga družbena omrežja, kjer poročajo o nedosegljivosti popularnih omrežij.Uporabniki poročajo o težavah s prikazovanjem ...

nedelja, 14. april 2019 ob 14:51

V Sloveniji bo stal mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so sporočili, da iz Pariza prihaja vesela novica prihaja, kjer te dni poteka 206. seja izvršilnega odbora UNESCO. V četrtek dopoldne je bil soglasno in z veliko podporo potrjen njihov predlog, potrjen s strani Vlade Republike Slovenije, da se v Sloveniji ustanovi mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki bi deloval pod okriljem UNESCO v Ljubljani.

četrtek, 11. april 2019 ob 16:52

Kobajaši postavil nov rekord Planice - 252 metrov

V nedeljo smo v Planici na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, videli nov rekord Planice. Letos izjemen Japonec Rjoju Kobajaši je v prvi seriji z 252 metri postavil nov rekord. Kobajaši, ki je letos pobral praktično vse, kar je bilo za osvojiti v svetovnem pokalu, je tako nov rekorder planiške letalnice.

nedelja, 24. marec 2019 ob 13:06

Facebook in Instagram nedostopna

V sredo popoldan sta v večjem delu ZDA in Evrope večini uporabnikom nedostopni družbeni omrežji Facebook in Instagram. Uporabniki se v omrežje ne morejo vpisati, če pa so vpisani, pa objavljanje, komentiranje in všečkanje ni mogoče. Ob vpisu se prikaže obvestilo, da bo vpis mogoč v nekaj minutah, a to stanje traja že nekaj ur. Tudi na naši Facebook strani in Instagramu ne gre objavljati objav.Ob tem se je na internetu pojavila prava "panika", večina uporabnikov je hitela na družbeno ...

sreda, 13. marec 2019 ob 19:50

Napovedali zvišanje starostne meje za upokojitev na 67 let

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predloge spremembe treh zakonov, in sicer predloge sprememb Zakona o socialno varstvenih prejemkih, predloge sprememb Zakona o urejanju trga dela in predloge sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem varstvu. Predlagane spremembe je predstavila ministrica mag. Ksenija Klampfer.

sreda, 13. marec 2019 ob 11:571

Potrjen prvi primer bolezni trihomonoze pri zelencih

V začetku februarja so na ornitofon Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) dobili klic zaskrbljene ljubiteljice ptic, ki je pri zelencih na svojem vrtu opazila zelo nenavadno obnašanje in nekaj poginulih ptic. En poginuli osebek so odpeljali na Inštitut za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, kjer so ptico pregledali in ugotovili okužbo z zajedavcem T. gallinae.

petek, 22. februar 2019 ob 20:25

Lea Sirk po EMI: Ko jih je*e!

V soboto zvečer smo na EMI dobili zmagovalno pesem, ki bo Slovenijo zastopala na Evroviziji 2019. Zmagovalca sta Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi. Zmage dvojice ni pričakoval praktično nihče, za svojevrsten "škandal", kot danes piše večina medijev, pa je poskrbela lanska zmagovalka EME, Lea Sirk.

nedelja, 17. februar 2019 ob 11:041

V mesnem pripravku za kebab, poleg salmonele, še sledi zdravil

V okviru posebnega nadzora povezanega s poljskim mesom je Inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) odvzela v devetih obratih 14 vzorcev. Na vseh 14 vzorcih so bile opravljene mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil.

četrtek, 7. februar 2019 ob 18:55