Temne poti Babjega Ložiča

Še dolga leta po drugi svetovni vojni, pravzaprav skoraj do začetka devetdesetih let, je nad povojnimi dogajanji v Babjem Ložiču v Ljutomeru, sicer priljubljenem cilju meščanskih sprehajalcev, visela nikjer zapisana ali ukazana prepoved gibanja v globino tega gozdička.

ponedeljek, 11. april 2011 ob 19:176

Prleki med najboljšimi na državnem prvenstvu v tekmovanju elastomobilov

V soboto, 2. aprila, je v Ljubljani potekalo že osmo državno tekmovanje elastomobilov - vozil, gnanih na ekološko elastično energijo, ki ga prireja Hiša eksperimentov. Hiša eksperimentov je 26 osnovnim šolam, ki so se prijavile na tekmovanje, na voljo dala dve elastiki, mladi inženirji pa so z lastno inovativnostjo energijo elastik izkoristili in ustvarili avtomobil.

ponedeljek, 4. april 2011 ob 09:292

Nandek ima svoj klub oboževalcev na Facebook-u

Künštni Prlek, "preprosti človek z grabe", Nandek Šef, ki med domačini zaradi svojega načina življenja velja za posebneža posebne sorte, ima na Facebooku-u klub oboževalcev, skupino Nandek Šef Fan Klub v kateri je trenutno 69 članov. Skupini se lahko pridružite tudi vi, s klikom tukaj.

petek, 18. marec 2011 ob 19:057

Planet dinozavrov v Mariboru

Od 24. februarja do 13. marca je v Mariboru v Planetu Tuš bil na ogled Planet dinozavrov, kjer so bili razstavljeni računalniško vodeni modeli dinozavrov v naravni velikosti ter razstava fosilov Slovenije. Razstavo so spremljali tudi dogodki in prireditve s plesom in ustvarjalnimi delavnicami za otroke ter številne akcije. Razstava se je danes zaključila in če ste razstavo zamudili, si jo lahko ogledate v priloženi fotogaleriji.

nedelja, 13. marec 2011 ob 20:331

Kako je izgledal Glavni trg v Ljutomeru pred 100 leti?

Kako izgleda Glavni trg v Ljutomeru danes, več ali manj vsi vemo in kako je izgledal še leta 2007 pred veliko obnovo se verjetno še tudi večina spominja. Sedaj ni več tako zelen, kot je bil nekdaj, a spomini so se ohranili na starih fotografijah. V naši galeriji se jih je skozi leta nabralo kar nekaj, ena najstarejših, ki prikazuje trg je iz leta 1909. Nekaj fotografij in slik je še starejših in prikazujejo tudi ostale kraje v Prlekiji.

petek, 4. marec 2011 ob 20:028

Velika akcija na policijski akademiji detektiva Frančeka

Policisti Policijske uprave Murska Sobota so tudi letos skupaj s kolektivom termalnega kopališča Banovci med zimskimi šolskimi počitnicami pripravili preventivni projekt za otroke, Policijska akademija detektiva Frančeka. Otroci tako na zanimiv način spoznavajo delo policistov, danes pa je bila na vrsti "Velika akcija", kjer so policisti zaustavili pijanega voznika, ki je dirjal skozi Banovce in ogrožal okolico.

sreda, 23. februar 2011 ob 13:1511

Zgodovina ljutomerskega grba

Grb je v obliki ščita. Sestavljen je iz štirih barv, srebrne, rjave, zelene in rdeče. Osnovna barva ščita je srebrna (beli tisk) na njej je vzpenjajoči konj – enorog (rjave barve) nad zmajem (zelene barve). V heraldičnem zgornjem levem vogalu so trije rdeči krogi postavljeni 2:1. Ščit je obrobljen z dvojno črto črne barve. Z isto barvo so ločene posamezne barve v grbu.

petek, 18. februar 2011 ob 00:097

Lotmerški »Momento more«

V Ljutomeru, v gozdu Babji Ložič naj bi pripadniki OZNE in KNOJA v letih po drugi svetovni vojni usmrtili od 9 do 12 premožnejših prebivalcev Ljutomera. Na lokaciji prikritega vojnega grobišča je postavljen tudi križ, ki stoji nekaj metrov od gozdne steze, severno od reke Ščavnice. Križ, ki bi ga naj postavili domačini in ne označuje točne lokacije grobišča, nas opominja na povojne grozote ter nosi napis "Momento more", da bi se vsak tam mimoidoči lahko zavedal umrljivosti.

četrtek, 10. februar 2011 ob 18:5733

Med zmagovalci natečaja Poslikajmo Slovenijo tudi bostjan85

Na nedavno končanem fotografskem natečaju Poslikajmo Slovenijo, ki so ga pripravili ob 20-letnici samostojnosti, je med zmagovalci tudi uporabnik našega portala bostjan85. V natečaju so njegove fotografije končale na 9., 27. in 50. mestu, pri natečaju Sakralna dediščina pa dve fotografiji, na 11. in 17. mestu.

sreda, 5. januar 2011 ob 23:024

Branko Žnidarič, Olga Karba in Grossmannov festival

Na portalu smo ob koncu leta 2010 in v začetku novega pripravili ankete v katerih ste obiskovalci portala glasovali za kandidata in kandidatko, ki bi si zaslužila naziv Prlek in Prlečka leta 2010 ter glasovanje za najboljšo javno prireditev v letu 2010. V moški konkurenci je največ glasov prejel Branko Žnidarič, v ženski pa Olga Karba. Za najboljšo prireditev leta 2010 ste obiskovalci izglasovali 6. Grossmannov festival filma in vina.

sreda, 5. januar 2011 ob 21:12