Na naši zemlji: Cuber

V nedeljo 28. februarja so na TV Slovenija predvajali kratko oddajo Na naši zemlji, kjer je novinarka Marjana Grčman obiskala in predstavila vasico Cuber ter njene vaščane. Oglejte si video.

ponedeljek, 1. marec 2010 ob 12:011

Neodvisni časopis Prlekije pred 18. leti

V zaprašenih omarah smo našli izvod 2. številke Neodvisnega časopisa Prlekije "Klopotec", ki je izšel v petek 6. marca leta 1992, cena pa je bila 50 takratnih tolarjev. V časopisu lahko najdete veliko zanimivih zgodb in člankov o lokalnem dogajanju, intervjujev, kulinarični in vinski kotiček, prleški slovar ter še veliko ostalih koristnih informacij, ki so bile takrat aktualne. Časopis lahko prelistate tudi vi, v virtualni obliki.

sobota, 27. februar 2010 ob 22:3353

Legenda s frajtonarico

Miklošičevo nagrado, najvišje odlikovanje za delo na kulturnem področju v občini Ljutomer, je letos prejel Alojz Grnjak iz vasice Slamnjak na območju Ljutomersko-Ormoških goric. V jeseni svojega življenja, Grnjak je namreč lani dopolnil 80 let, je tako k številnim priznanjem dodal Miklošičevo nagrado, kot zahvalo ljutomerske občine za uspešno in odmevno delovanje na področju ljubiteljske glasbene umetnosti.

torek, 23. februar 2010 ob 07:232

Ljudje iz Cubra

Nedelja 21. februar je dan, ko smo posneli oddajo o ljudeh, ki živiju v Cubru, kraj ki se razteza na treh vrhovih in ga ločujeta dve dolini. Oblika vasi Cuber pa je podobna morskekmu konjičku. Zgodbe katere so prikazale življene tam od druge svetovne vojne naprej. Tukaj so živeli ljudje, ki so se preživljali s trdim delom, večina je bila viničarskih družin ali kulakov, kot so jih imenovali. Bili sta tudi dve kmetiji to je Bogšova in Novakova.

ponedeljek, 22. februar 2010 ob 10:41

Pepek pa jegof Sultan

Kak se za provega Künštnega Prleka spodobi, se je naš Pepek z brega da slikati za cejtnge. Ne gre za kakšo žensko revijo, ampak se je slika sküper s svojin Sultanon za revijo o pesih - Kraševec. Obo sta tak künštna, ka so jidva objavili na naslovnici, v reviji pa mata svoj članek. Zej tega samo Pepekova Neža nesmi viditi, vači de si Pepek bogi, Sultan pa de opet delo meja. Sicer pa si lehko sami na slikah poglednete, keri je bole künšten.Avtorica slik je naša Künštna Prlečka Nada ...

sreda, 20. januar 2010 ob 00:279

Gimnazijci zbirali živila za Rdeči križ

Skupina petnajstih dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer se je odzvala pobudi tabornikov Roda vedrih Prlekov iz Ljutomera in prostovoljno zbirala živila. "Nekako smo želeli s tako imenovanimi darili pomagati družinam, ki si ob minulih praznikih niso mogle privoščiti priboljškov ali kar osnovnih živil. Zbrali smo kar zajeten kup živil, ki smo ga predali Rdečemu križu Slovenije," je o humanitarni akciji ljutomerskih gimnazijcev povedala profesorica sociologije Sonja Ferčak.

petek, 15. januar 2010 ob 07:15

Leto 2009 skozi naš objektiv

Za nami je leto 2009, pred nami pa novo in s tem novi izzivi, želje in upanje. Leto, ki je za nami je v svetu najbolj zaznamovala recesija, brezposelnost in nova gripa, v Sloveniji pa s(m)o se največ ukvarjali z južnimi sosedi, izbrisanimi, tajkuni, Patriami, recesijo ter propadom številnih podjetij in s tem porastom brezposelnosti, ki je še posebej prizadelo našo pokrajino. V nadaljevanju pa si oglejte nekatere prireditve in dogodke, ki so se odvijali v Ljutomeru in okolici.

sobota, 2. januar 2010 ob 18:394

Na ogled deseta Božična vas

V Banovcih je od 15. decembra do 7. januarja prihodnje leto na ogled že deseta Božična vas. Božična vas  je letos del projekta Božična Prlekija, po celotni vasi pa so na ogled ambientalne jaslice na dvoriščih domačij. Najbolje ocenjenim jaslicam tudi podarijo nagrade, ki jih prispevata Občina Veržej in Terme Banovci. Razglasitev rezultatov bo 8. januarja prihodnje leto. Ogled jaslic priporočamo v večernih urah.

četrtek, 17. december 2009 ob 21:24

Pepekove brojde

Na Lucijino (13.decembra) smo Künštni Prleki sred Radgone posodili dvo trsa (eno jurko pa eden klinton), is kerih bodo zrasle Pepekove brojde. Na spomlod bomo dosodili še eden trs šmarnice in eden trs izabele, tak ka de mešanca prova. Is grozdja s totih brojd pa bomo prešali "reprezentančno rdečko" za držovne potrebe.

sreda, 16. december 2009 ob 12:1612

10. Božična vas Banovci

Od 15. decembra do 7. januarja prihodnje leto bo v Banovcih ponovno na ogled tradicionalna prireditev Božična vas, tokrat že deseta. Božično vas organizira Turistično društvo Banovci, po celotni vasi pa so na ogled ambientalne jaslice na dvoriščih domačij. Vsako leto tudi najbolje ocenjenim jaslicam Terme Banovci podelijo nagrade, občinaVeržej pa podeli denarno nagrado lastniku najlepših jaslic po mnenjustrokovne žirije. Ogled jaslic priporočamo v večernih urah.

ponedeljek, 14. december 2009 ob 11:48