3. Konferenca nevladnih organizacij

Zavod PIP v okviru projekta Regionalno stičišče NVO Podravja pripravlja 3. konferenco nevladnih organizacij Podravja

Bojan Golčar, četrtek, 15. oktober 2009 ob 14:53
Zavod PIP

Zavod PIP

Na današnji tiskovni konferenci, ki so jo pripravili v Zavodu PIP, sta Bojan Golčar, vodja projekta Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja in strokovni sodelavec Borut Osonkar, predstavila program tretje redne konference nevladnih organizacij, ki bo v sredo, 21. oktobra, v mariborskem Narodnem domu.

V uvodu je Bojan Golčar predstavil prizadevanja nevladnih organizacij za vzpostavitev civilnega dialoga z institucijami oblasti v državi v zadnjih dveh letih. Kot je povedal, je v nevladnem sektorju zavel veter sprememb. Ob tem je izpostavil nastanek regionalnih stičišč in njihovo povezovanje z drugimi podobnimi organizacijami podpornega tipa. Delovanje nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s podporno dejavnosto znotraj nevladnega sektorja, bo imel velik in pozitiven vpliv predvsem na področju kvalitativnega razvijanja nevladnega sektorja, kot tudi na področju krepitve civilnega dialoga.

V nadaljevanju je Borut Osonkar spregovoril o ciljih tretje nevladne konference, ki nosi naslov „Civilni dialog?. Osonkar je prepričan, da si razvoja nevladnega sektorja v Sloveniji danes ne moremo več predstavljati brez civilnega dialoga oziroma strukturnih sprememb na vladni in nevladni strani: »na konferenci želimo nevladniki slišati aktualne informacije iz prve roke. Zato smo povabili nekaj glavnih akterjev s tega področja in sicer državnega sekretarja v kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Jožefa Školjča, vodjo pravkar ustanovljene Službe NVO pri Ministrstvu za javno upravo, Vando Remškar Pirc, ter nevladnico iz CNVOS - Centra za nevladne organizacije Slovenije, Tino Divjak. Slednja bo zagotovo tudi pokomentirala izjave vladnih predstavnikov.«

Uvod v konferenco bo predstavljal prispevek profesorja in znanstvenika, dr. Igorja Pribca iz ljubljanske Filozofske fakultete. Naslov njegove predstavitve bo „Civilna družbi v Sloveniji 20 let po padcu berlinskega zidu". Po besedah organizatorjev gre za izjemno in redko priložnost slišati strokovni pogled na (ne)razvoj civilne družbe in nevladnega sektorja v državi.

Drugi del konference bo v znamenju »Odprtega termina«, v katerem bodo organizacije ali civilno družbene pobude predstavile svoje aktualne akcije ter težave in rešitve. Ta del konference bo tudi priložnost za izmenjavo idej in vzpostavljanje partnerskega sodelovanja. Odprti termin predstavlja novost na področju organiziranja nevladnih konferenc, saj bo na neformalen način ponudil informacijo o področjih, na katerih so aktivni podravski nevladniki in civilno družbene pobude.

Na konferenci bo v programskem delu, ki se imenuje Borza NVO, moč dobiti tudi tiskovine in ostale predstavitvene informacije o delovanju nevladnikov iz Podravja.

Organizatorji vabijo predstavnike nevladnih organizacij k udeležbi ter aktivnemu sodelovanju na konferenci. Prijave sprejemajo do 19. oktobra. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu www.nevladna.org.

Bojan Golčar in Borut Osonkar sta za konec povedala, da bo ob konferenci luč sveta ugledala tudi povsem prenovljena spletna stran Regionalnega stičišča nevladnih organizacij. Spletna stran je zasnovana kot moderen informacijski portal za komuniciranje med nevladnimi organizacijami in zainteresirano javnostjo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.