Krapina, delček naše zgodovine

Najsodobnejši muzej v Evropi

Milan Belec , petek, 30. april 2010 ob 07:335
Krapina

Krapina

Krapina, mesto na katerem se čas zavrti. Mesto, kjer najdeš odgovore na vprašanja kdaj, kako, kje, kdo je bil tisti nekdo pred nami. Najsodobnejši muzej v Evropi prikaže obiskovalcem nastanek osončja v galaksiji, nastanek in razvoj Zemlje ter na koncu razvoj človeštva. Vsa zgodba se odvija v časovni dimenziji enega dne, kar pomeni 24 ur. Zasnova in izvedba projekta je na najsodobnejši tehnologiji, kar je povezano z veliko znanja strokovnjakov s celega sveta.

Da je muzej nekaj posebnega, priča veliko število obiskovalcev. Odgovor, kako ravno ta kraj pa daje veliko razlag. Naključje je bilo tisto, ki je raziskovalcem ponudilo nekaj skritega. Pozorno opazovanje razmetanih kosti v jami je pokazalo da so med živalskimi kostmi tudi človeške. Človeški zob je bil tisti, ki je sprožil zanimanje. Plasti tal so pokazale, da so bile umazane s pepelom in pomešane z drugimi ostanki. Ti drobni pomniki so pripeljali D. Gorjakovič-Krambergerja, da se nahaja na mestu kjer so pred tisočletji živeli predniki katere smo poimenovali predjamski ljudje. Takrat ni vedel da je odkril eno največjih skrivnosti, člen kateri je dokazal, da so in kje so bili predniki. Kasnejša raziskovanja so pokazala bogastvo skrivnosti, jama je bila velik del zgodovine, zibelka razvoja.

Muzej katerega smo poznali v šestdesetih letih je dal podatke, da je bil v Krapini predjamski človek, kot osnovnošolci smo obiskovali ta kraj. Vedno ko smo slišali za Krapino smo vedeli da je tukaj nekaj pomembnega. Tako blizu nas se je odvijal razvoj. Gotovo je ta razvoj segal tudi v naše kraje saj slišimo da smo del zgodovine v katerem imamo pomembno mesto v razvoju človeštva. Da so geni človeštva prinešeni prav iz naših krajev in jih posedujejo ljudje širom sveta.

Zagorsko Krapinski kraji imajo veliko ohranjene zgodovine, gričevnato skalna področja so bila dobro varovanje pred vedno nasilnimi tujci. Zato so ostali premnogi gradovi in cerkve. Versko svetišče v kraju Marija Bistrica je dvakrat gostilo tudi papeža za katerega obisk so zgradili cesto po Zagorskih krajih.

Vzeti si čas, obiskati te kraje, preživeti z njihovimi prebivalci. Odprtost in nam znana mehka govorica nas napolnijo z energijo.

MILAN petek, 30. april 2010 ob 09:43

Mislec GREMO KERI ČE LEHKO NATREDIMO LEP IZLET POD POKROVITELSTVOM PRLEIJE -ON NET kaka nagrad aza zveste bralce cejting.

Progress nedelja, 2. maj 2010 ob 09:44

Ja to bi pa bilo zanimivo poglednite. Gremo ?

MILAN nedelja, 2. maj 2010 ob 10:29

bomo dali prijav ev cejtinge pa prta jeseni genemo kej s etiče organizacije fse zrihtan

Dejan nedelja, 2. maj 2010 ob 10:31

Jas sen za. Bomo zrihtali nekej.

MILAN nedelja, 2. maj 2010 ob 10:38

TKA SE GUČI

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.