130 let od rojstva Agathe Christie, kraljice detektivk

15. septembra letos je minilo 130 let od rojstva ene najbolj priljubljenih avtoric vseh časov, t.i. kraljice detektivskih romanov, Agathe Christie. Ste jo že brali?

Aleksandra Papež, torek, 15. september 2020 ob 14:52
Njena dela poiščite v knjižnicah in knjigarnah

Njena dela poiščite v knjižnicah in knjigarnah

Agatha Mary Clarissa Miller se je rodila 15. septembra 1890 v Devonu v Angliji. Pri 30. je izdala svoj prvi detektivski roman Skrivnostna zadeva v Stylesu in jih vse do svoje smrti nanizala skoraj 100.

Njeni romani še danes ostajajo med bolj branimi, predvsem zaradi njenega edinstvenega literarnega sloga ter mojstrskih zapletov. Leta 2015 izdani roman Bilo jih je deset, je bil razglašen za njen najboljši roman in bil prodan v več kot sto milijonih izvodov.

Nekaj časa je Christiejeva delala na področju medicine in farmacije. Morda je zato tolikokrat sredstvo za umor prav strup.

Sicer pa je Agatha Christie ena najbolj priljubljenih pisateljic na svetu in tudi druga najbolj prevajana, iz angleškega jezika seveda, takoj za Shakespearom.

Njena detektiva, Hercule Poirot in Miss Marple, pa sta nam dobro poznana tudi iz filmskih platen in gledaliških iger, saj zgodbe Agathe Christie še danes služijo kot predloge za številne scenarije.

Leta 1971 je prejela britansko odlikovanje Dame Commander.

Preminila je 12. januarja 1976, stara 85 let. Še danes pa ostaja precej njenih del, ki niso prevedena v slovenščino.

Njena dela poiščite v knjižnicah in knjigarnah, navsezadnje smo sredi Nacionalnega meseca skupnega branja (od 9. septembra do 11. oktobra), in berite, saj je branje najboljše zdravilo, je prepričana Desa Muck.