Pentagon javno objavil tri posnetke NLP-jev

Pentagon je uradno umaknil oznako tajnosti in izdal tri videoposnetke »neznanih zračnih pojavov« oz. »neznanih letečih predmetov« (NLP), kot je izraz javnosti bolj poznan.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. november 2020 ob 16:58
Posnetek NLP-jev

Posnetek NLP-jev

Pentagon je uradno umaknil oznako tajnosti in izdal tri videoposnetke "neznanih zračnih pojavov" oz. "neznanih letečih predmetov" (NLP), kot je izraz javnosti bolj poznan. Dva videoposnetka je New York Times prvič objavil že leta 2017 skupaj z intervjuji z nekaterimi piloti, ki so posneli posnetek. Tretji video je kasneje objavila akademija za umetnost in znanost To the Stars, raziskovalna skupina za NLP-je, ki jo je ustanovil nekdanji pevec Blink-182 Tom DeLonge, poroča spletna stran IFLScience.

Medtem ko je ameriško ministrstvo za obrambo (US Department of Defense - DOD) že priznalo obstoj videoposnetkov, do zdaj niso bili nikoli dovoljeni za javno objavo.

"DOD objavlja videoposnetke, da bi razjasnil napačne predstave javnosti o tem, ali so posnetki, ki krožijo, resnični ali pa je videoposnetkov več," so pri DOD zapisali v izjavi za javnost. "Zračni pojavi, ki so jih opazili v videoposnetkih, ostajajo označeni kot 'neidentificirani'."

Tri posnetke z naslovom "FLIR.mp4", "GOFAST.wmv" in "GIMBAL.wmv" - lahko najdete na spletni strani Naval Air Systems Command, od koder si jih vsak lahko tudi prenese in ogleda.

Eden od video posnetkov, ki je objavljen zgoraj (z naslovom FLIR1), prikazuje incident novembra 2004, ko sta dva lovca Navy F/A-18F Super Hornet začela loviti neznani leteči objekt ob obali južne Kalifornije. Od takrat je video dobil vzdevek "Tic Tac", saj je na posnetku  viden predmet podolgovate oblike, ki se zdi, da v trenutku spremeni smer na nebu. Uradno vladno poročilo o incidentu pravi, da se je objekt v nekaj sekundah "spustil 'zelo hitro' s približno 18.300 metrov višine na približno 15 metrov," poroča IFLScience.

Druga dva videoposnetka (spodaj), z naslovoma GOFAST in GIMBAL, pa prikazujeta dva incidenta ob vzhodni obali ZDA leta 2015. Pet pilotov mornarice, ki so sodelovali v srečanju, je za New York Times leta 2017 povedalo, da so se med usposabljanjem večkrat srečali z neznanimi zračnimi pojavi leta 2014 in 2015 vzdolž vzhodne obale od Virginije do Floride.

"Stari, to je prekleti dron," lahko slišimo pilota v videu GOFAST, "Vsi gredo proti vetru. Veter piha 120 vozlov proti zahodu. Poglej to stvar, stari!" je dodal pilot. "Vrti se!"

Kot še poroča IFLScience, uradna objava teh videoposnetkov sicer ne prinaša novih informacij, a se objava šteje za precej veliko potezo, da bo Pentagon tako transparenten glede vedno sporne teme NLP-jev.