Tako bi izgledalo naše nebo, če bi nekatera nebesna telesa bila bliže Zemlji

V videu tako lahko vidimo telesa kot so galaksije, meglice, črne luknje... ki so oddaljene tudi 30 milijonov svetlobnih let, kako bi izgledale, če bi bile bliže Zemlji.

Prlekija-on.net, nedelja, 29. november 2020 ob 09:002
Velika črna luknja

Velika črna luknja

Vesolje je polno nebesnih teles in pojavov ter kozmičnih čudes, katere lahko včasih uzremo s prostim očesom, še lepše pa jih lahko vidimo s teleskopom. Ruska vesoljska agencija Roscosmos pa je ustvarila videoposnetek, kjer so nekatera nebesna telesa "pobližali" k Zemlji, in tako lahko vidimo, kako bi izgledalo naše nebo, če bi ta telesa in pojavi bili bliže nam.

V videu tako lahko vidimo telesa kot so galaksija Whirlpool, ki jo je leta 1773 odkril francoski astronom Charles Messier in je od Zemlje oddaljena 30 milijonov svetlobnih let, Obročasto ali Kolobarjasto meglíco, ognjeno oko na nočnem nebu, ki jo je leta 1779 odkril francoski astronom Antonie Darquier de Pellepoix. Meglica je od Zemlje oddaljena približno 2000 svetlobnih let.

Prikazani so tudi Gostosevci ali Plejade, ki so odprta zvezdna kopica v ozvezdju Bika in je ena od nam najbližjih razsutih kopic, opazimo pa jo lahko s severne poloble v zimskih mesecih. Od Zemlje je oddaljena približno 380 svetlobnih let.

Vidimo lahko tudi veliko črno luknjo in še kaj. Več pa v zanimivem videu. Kar lahko vidimo je sicer možno samo v teoriji, saj v praksi veljajo določene zakonitosti. In že če bi Zemlja bila nekoliko bližje ali oddaljena od našega Sonca, življenje na Zemlji ne bi obstajalo v takšni obliki, kot ga poznamo danes.