Sommelierji aktivni na globalnem parketu

Worldwide Sommelier Association Meeting 2011

Prlekija-on.net, torek, 12. julij 2011 ob 17:331
Franco Maria Ricci s slovenskim vinom

Franco Maria Ricci s slovenskim vinom

V Rimu je od prvega do tretjega junija potekala generalna skupščina Svetovne sommelierske organizacije - Worldwide Sommelier Association. Med delegati, ki so v Italijo prispeli iz 25 držav sveta, so bili aktivni tudi predstavniki Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, ki so dogodek izkoristili za promocijo Slovenije, slovenskih vin, kulture in kulinarike.

Skupščino je vodil predsednik Franco Maria Ricci, znan kot legendarni urednik in založnik pomembnih mednarodnih publikacij o vinu in hrani, ki je h govoru pred svetovno sommeliersko skupščino prvič povabil tudi slovenske sommelierje.

Osnovna nit generalne skupščine se je prepletala okoli ta hip najpomembnejših, globalno aktualnih sommelierskih tem. Poudarek je bil na prenosu znanj med sommelierskimi organizacijami širom po svetu in postavitvi ter aktualizaciji jasnih, mednarodno veljavnih pravil. Predsednik Ricci je izpostavil,potrebo po usklajevanju različnih znanj in veščin, ki jih imajo sommelierji po svetu. Zavezal se je smeri razvoja mednarodne sommelierske skupnosti ter potrdil, da bo svetovna organizacija veliko pozornost v prihodnje usmerjala ohranitvi lokalnih tradicij in značilnosti posameznih dežel in področij z upoštevanjem avtonomnosti lokalnih sommelierskih organizacij.

WSA Rome Meeting 2011 je bil za slovenske sommelierje izjemna priložnost za izmenjavo znanj, mnenj in pogledov na prihodnost sommelierske stroke v svetu, kakor tudi za umestitev slovenskega sommelierstva v globalno areno. Na povabilo predsednika Riccija je imel pred delegati iz vsega sveta na generalnem zasedanju govor tudi Dejan Baier, sekretar DVS Sommelier Slovenije. Slovensko predstavništvo so sestavljali predsednik društva Franci Pavli, Aleksander Bohinc in Dejan Baier, ki so priložnost aktivno izkoristili ne le za utrditev profesionalnega slovesa Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, temveč tudi za širjenje prepoznavnosti slovenskih dobrot širom sveta.

Srečanje je nazorno pokazalo, da se nacionalne sommelierske organizacije po svetu ukvarjajo s specifičnimi situacijami in se nahajajo na različnih strokovnih in profesionalnih nivojih. Primerjava organiziranosti, izobraževalnih metod, didaktičnih materialov in drugih vzvodov za komuniciranje vinske kulture med kitajskimi, ruskimi, ameriškimi, nemškimi, mehiškimi, poljskimi, dominikanskimi, egiptovskimi, monaškimi, španskimi, kolumbijskimi, japonskimi, belgijskimi sommelierji, sommelierji San Marina, kanadskimi, danskimi, angleškimi, brazilskimi, nizozemskimi, romunskimi, luksemburškimi, kubanskimi in italijanskimi sommelierji je slovenski delegaciji omogočila polnopravno pozicioniranje Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije na svetovni sommelierski zemljevid.

Ob tej priložnosti so člani italijanske zveze Associazione Italiana Sommelier za svoje kolege iz vsega sveta pripravili degustacijo sirov, pršutov in stodvajsetih vin iz Furlanije Julijske krajine. Intenzivno tridnevno delovno srečanje se je končalo z zaključnim banketom v s tremi Michelinovimi zvezdicami ocenjeni restavraciji La Pergola znamenitega hotela Rome Cavallieri Waldorf Astoria Hilton, v katerem je srečanje tudi potekalo. Sodelovanje med Worldwide Sommelier Asocciation in Društvom vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije se je v Rimu nesporno poglobilo in ponudilo nove možnosti za sodelovanje naših sommelierjev v mednarodni sommelierski zgodbi.

Tihomir sreda, 13. julij 2011 ob 07:46

Hvala Dejan, da si objavil članek, ker je res veliki dosežek za Slovence, da smo se s svojimi predstavniki udeležili tega dogodka. Iskrene čestitke vsem udeležencem še posebaj gospodu Bajerju s katerim sva res odlično sodelovala.

Na priloženih slikah se res vidi, kaj pomenijo michellnove zvezdice.

Odličen članek, takih si vsi gostinci želimo na tem portalu vedno več.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.